Afectiuni oculare de sezon

piscinaÎn timpul sezonului estival, dacă nu ne protejăm ochii în mod corespunzător, pot apărea diverse afecţiuni ale acestora (conjunctivite, keratite, leziuni degenerative conjunctivale sau cutanate, leziuni pigmentare la nivelul conjunctivei şi a pleoapelor), sau se pot agrava altele deja existente (cataracta, leziuni degenerative retiniene).

Simptomele alergiilor oculare, sau conjunctivitei alergice, includ: secreţie oculară apoasă („ochi lăcrimoşi”), prurit (mâncărime), ochi roşu, dureri oculare, senzaţie de înţepătură, de arsură şi, uneori, de “ochi inflamat”.

Pacienţii pot acuza sensibilitate la lumină şi vedere înceţoşată. Când interiorul pleoapei (conjunctiva) este, de asemenea, inflamat, ochii pot avea un aspect apos. De obicei sunt afectaţi ambii ochi, deşi un ochi poate fi mai simptomatic decât celălalt.

Diagnosticul de conjunctivită alergică se stabileşte pe baza simptomatologiei descrise de pacient, a examenului clinic efectuat de medicul oftalmolog şi a analizei secreţiei conjunctivale. Testele alergologice efectuate de medicul alergolog completează gama de investigaţii.

Ideal ar fi să evităm pe cât posibil contactul cu substanţele care determină reacţiile alergice. De multe ori este greu să evităm acest contact, motiv pentru care se recomandă, într-o primă fază, tratament local şi general antialergic şi desensibilizarea la alergenii respectivi efectuată în centre specializte de alergologie şi tratament specific alergologic.

Diagnosticul este stabilit de medicul oftalmolog, tratamentul constă în administrarea de soluţii dezinfectante locale, antialergice şi antibiotice. Complicaţiile care pot apărea sunt keratitele, ulceraţiile corneene, ce pot conduce la scăderea acuităţii vizuale.

Conjunctivita virală este o afecţiune a ochilor, care se poate transmite prin contact direct, aerogen, prin apa din bazin sau din lacuri, chiar şi apa mării poate afecta sănătatea ochilor.

Apa din piscină, ştranduri, lacuri, apa de mare poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci, care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Si în piscinele atent îngrijite există pericolul contractării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă.

conjunctivita de piscinaConjunctivita de piscină apare datorită clorinării excesive a apei din bazinele de înot, a infestării cu anumite tipuri de adenovirusuri sau, mai rar, datorită infecţiei cu chlamydia. Apare mai ales la copii, adolescenţi si adulţii tineri, care frecventează piscine, bazine de înot si centre spa nu foarte bine întreţinute din punct de vedere igienico-sanitar.

Se întâlnesc doua tipuri de conjunctivite de piscină: iritativă (datorită clorinării excesive a apei) şi microbiană (adenovirusuri, chlamydia).

Perioada de la contactul cu apa contaminată până la apariţia simptomelor este de 7-10 zile. Aceste simptome constau în edem palpebral (umflarea pleoapelor), inflamaţia conjunctivei care devine hiperemica (roşie), secreţie lacrimală apoasă, senzaţie de “nisip în ochi”, uşoară fotofobie, mărirea ganglionilor loco-regionali (adenopatie).

La început, simptomele pot apărea la un singur ochi, pentru ca apoi să-l afecteze şi pe celălalt. Este o afecţiune extrem de contagioasă. Simptomele dispar în 4-6 săptămâni, iar vindecarea propriu-zisă apare cam în 2-3 luni, uneori lăsând sechele sau determinând complicaţii la nivelul corneei şi conjunctivei.

Pentru prevenirea conjunctiviteti de piscină, medicul oftalmolog recomandă purtarea ochelarilor de înot şi spălarea ochilor cu apă rece la ieşirea din bazin. Când apar oricare din semnele conjunctivitei, este necesar consultul medical de specialitate, evitând automedicaţia. Pentru prevenirea şi ameliorarea simptomelor cauzate de conjunctivită, se recomandă următoarele:

 • igiena mâinilor şi a feţei
 • protecţia corespunzătoare a ochilor împotriva prafului şi iritanţilor externi (ochelari de protecţie, ochelari speciali de înot, ochelari de soare, igiena corespunzătoare a ochilor).

Există şi alte afecţiuni oculare ce pot fi declanşate sau agravate de expunerea prelungită fără protecţie la radiaţiile UV. Printre acestea se numără: leziuni degenerative conjunctivale (pterigionul), apariţia de leziuni pigmentare la nivelul conjunctivei sau pielii pleoapelor, leziuni precanceroase cutanate (keratoza solară).

Se recomandă pentru prevenirea acestora portul ochelarilor de soare cu protecţie anti UV, folosirea de creme de protecţie solară cu SPF ridicat. De asemenea, ultravioletele sunt factor de risc pentru apariţia şi dezvoltarea cataractei şi a unor leziuni degenerative retiniene. Din nou ochelarul de soare este cel care protejează, dar şi lentilele de contact care au  în compoziţia lor filtru UV.

Cea mai des întâlnită problemă generată de expunerea la o lumină prea puternică este keratita, o inflamare a ţesutului cornean. Corneea este membrana transparentă situată în partea dinainte a ochiului. Destul de frecventă este şi fotoconjunctivita, în vreme ce retinopatia este o afecţiune întâlnită mai rar, dar care poate provoca o diminuare pasageră a ariei vizuale.

KeratitaKeratita este inflamatia corneei.Ea se manifesta prin roseata conjunctivei,durere vie, lacrimare, clipit, fotofobie. Investigatiile  arata o alterare a epiteliului cornean. Keratita poate fi de origine microbiana, virala, micotica, medicamentoasa sau alergica, de unde existenta a numeroase tipuri de keratita.

Keratitele parazitare: apar mai ales dupa traumatisme corneene minime produse la cei care poarta lentilele de contact si utilizeaza solutii dezinfectante nesterile sau inoata cu ele in bazine slab clorurate.

Simptomatologie:durerea severa,sensibilitate la lumina,hiperlacrimare, scaderea acuitatii vizuale.
Se produc fenomene inflamatorii, necroza şi edemul stromei corneene.

Complicatii:

 • subtierea corneei,
 • perforatie,
 • reactie iridociliara,
 • sclerita,
 • sclerokeratita,
 • sclerita posterioara,
 • nevrita optica,
 • cataracta,
 • glaucom secundar

Un pacient cu keratita isi poate purta ochiul acoperit pentru a-l proteja de lumina puternica, obiecte straine si alte iritatii. Uneori un plasture poate face rau, asa ca pacientul trebuie din nou sa discute cu medicul daca este sau nu necesar un plasture.

Arsurile solare oculare

Consecinţele arsurilor oculare produse de către o lumină prea intensă determină neplăceri care survin la aproximativ 5-10 ore de la expunere. Gradul de disconfort ocular şi reducerea temporară a capacităţii funcţionale diferă. Cele mai multe persoane afectate acuză usturimi, senzaţie de înţepătură, o lăcrimare abundentă, fotofobie, câteodată o vedere neclară, durere, înroşirea corneei şi tumefierea pleoapelor.

FotokeratitaFotokeratita

Pe termen scurt şi mediu, expunerea ochilor la radiaţiile ultraviolete fara protectie  provoacă fotokeratita, o inflamaţie a corneei . Fotokeratita poate fi asemănată cu o arsură solară la nivelul ochilor ce se manifestă prin durere, ochi inrositi, lacrimare intensa si sensibilitate la lumina. Deşi simptomele se ameliorează în câteva zile , nu trebuie să ignoraţi pericolul pe care îl reprezintă expunerea ochilor la radiaţii ultraviolete pe termen lung .

Chiar si dupa o singura zi de plaja fara ochelari de soare poate provoca fotokeratita. Se poate preveni prin purtarea de ochelari de soare de calitate.

Cataracta este una dintre cele mai frecvente boli ale globului ocular. Poate aparea din diverse cauze, una dintre acestea fiind expunerea indelungata la razele solare fara nicio protectie. Cataracta este o pelicula fina, opaca, ce apare la nivelul cristalinului si blocheaza trecerea luminii catre retina. Netratata, cataracta poate duce la orbire. Cu cât petreceţi mai mult timp în lumina soarelui fără a folosi ochelari cu filtru UV, cu atât creşte riscul de a dezvolta cataractă , o boală oculară caracterizată prin opacifierea cristalinului.
Daca purtati constant ochelari de soare pe timpul verii sau atunci cand soarele straluceste cu putere,  riscul de a face cataracta scade considerabil.

Pinguerola este o mica pata de culoare galbuie ce apare pe albul ochiului. Una dintre cauzele aparitiei acestor pete este expunerea fara protectie la soare sau la lumini artificiale puternice. Orice persoana care nu poarta ochelari de soare atunci cand sta ore intregi la soare este predispusa dezvoltarii pinguerolei.Poate fi indepartata temporar prin interventie chirurgicala, dar reapare adesea la cateva luni dupa operatie.

O lentila de soare ar trebui sa absoarba cel putin 99% din razele solare, lucru care este mentionat pe eticheta, alaturi de logo-ul CE, categoria filtrului de protectie, instructiunile de intretinere, tara de provenienta, etc. Culoarea lentilelor conteaza mai putin pentru protectia UV. Important este ca ele sa fie tratate cu o substanta speciala, care absoarbe radiatiile. Chiar daca sunt foarte inchise la culoare, lentilele pot lasa sa treaca razele solare si sunt chiar mai periculoase pentru ca fac pupila sa se dilate, ceea ce permite radiatiilor sa intre. Daca vreti o pereche de ochelari pe care o veti purta si la volan, mentionati asta. Va trebui sa alegeti un filtru de protectie intre 0 si 3. De la 4 in sus, lentilele sunt prea inchise la culoare ca sa mai vedeti bine in trafic.Indiferent ce model de ochelri se poarta, va trebui sa alegeti unii cu lentile cat mai mari si care stau apropiate de ochi. O lentila mica va lasa razele sa patrunda prin parti, iar protectia nu va fi eficienta.

Mai rar, se poate produce retinopatia solara, adica afectarea retinei (zona din fundul ochiului, unde se gasesc celulele receptoare pentru lumina), manifestata prin scaderea acuitatii vizuale (vedere neclara) si scotoame (pierderea vederii pe o zona delimitata a campului vizual).

Efectele neprotejarii se pot vedea in timp

Nu amana purtarea ochelarilor de soare din dorinta de a face economie sau crezand ca razele soarelui nu te pot afecta. Chiar daca efectele negative nu se vad de pe o zi pe alta, ele se pot agrava peste cativa ani.

Sursa: sfatulmedicului.ro
Bookmark the permalink.

Comments are closed.