Cand este momentul sa ne operam de cataracta?

cataractaCataracta apare ca parte a procesului natural de imbatranire. A fi diagnosticat cu cataracta nu inseamna ca trebuie sa ne operam imediat. In stadiile incipiente, cataracta nu influenteaza acuitatea vizuala semnificativ, iar micile schimbari pot fi compensate cu ochelari de vedere.

Pe masura ce trece timpul, cataracta poate determina pierderea acuitatii si poate ingreuna activitatile dumneavoastra zilnice.

Operatia de cataracta poate parea o procedura intimidanta, dar este o interventie comuna si foarte sigura in zilele noastre. Tehnologia de astazi este extrem de avansata, facand ca operatia de cataracta  sa dureze doar cateva minute. Se face cu anestezie locala, fara internare si nu este dureroasa. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasa.

Simptomele cataractei:

  • vedere neclara
  • intoleranta la lumina naturala sau artificiala
  • schimbarea frecventa a dioptriilor ochelarilor
  • vedere dubla

Este momentul sa programati operatia de cataracta daca:

  1. Cataracta va afecteaza activitatile zilnice

Simptomele cataractei include vedere neclara, dubla,  absenta  contrastului si claritatii fiind dificila pentru cei care au nevoie de vedere buna la munca, la condus sau pentru practicarea activitatilor ca cititul, cusutul sau gatitul.

  1. Cataracta va afecteaza abilitatea de a conduce noaptea

Cataracta poate determina aparitia halourilor luminoase si dificultatilor in vederea nocturna, iar in stadii avansate este posibil sa nu treceti de examenul pentru inoirea carnetului de sofer.

  1. Cataracta influenteaza desfasurarea activitatilor in aer liber

Cataracta creste sensibilitatea la stralucire, ceea ce pune probleme schiorilor, surferilor si celor care practica sporturi in aer liber. Daca cataracta nu poate fi compensata cu prescriptia de ochelari, cu marirea intensitatii luminii in interior,cu  ochelari de soare polarizati in exterior si va influenteaza calitatea vietii, determinandu-va sa renuntati la activitatile dumneavoastra preferate ar trebui sa luati in considerarea necesitatea efectuarii interventiei de schimbare de cristalin.
Operatia de cataracta este recomandata daca in urma ei se obtine o imbunatire a vederii, de aceea  consultati un medic oftalmolog pentru a lua cea mai buna decizie.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.