Cititul in lumina slaba dauneaza?

readingNişte ochi relaxaţi sunt esenţiali pentru un proces de citire confortabil. Lumina în cantitate suficientă inseamna sa putem citi documente scrise de mana sau tiparite. Pentru ca o camera să ofere condiţii propice pentru citit, este necesară o sursă care să ofere o lumină de pana la 500 Lux, care poate fi din surse naturale, lumina artificiala sau o combinatie a celor doua.O intensitate a luminii intre 20-200lux este suficienta pentru activitati generale la interior, daca  nu se citeste.

Cititul cu caractere de dimensiune normala necesita intre 200 lux-300 lux, in timp ce persoanele cu vedere slaba si persoanele in varsta  au nevoie de mai multa lumina, de pana la 750 lux.Odata cu inaintarea in varsta, cantitatea de lumina ce intra in ochi se diminueaza,de aceea este necesar ca intensitatea luminii sa fie mai mare pentru a vedea la fel de clar.Chiar daca nu aveti afectiuni oculare, din cauza procesului natural de imbatranire, in jurul varstei de 60 ani, de exemplu,ochii dumneavoastra au nevoie de 3-4 ori de mai multa lumina, in comparatie cu o persoana de 20 ani, pentru a atinge un nivel al vederii asemanator.

Daca aveti cataracta sau degenerescenta maculara cititul in lumina slaba va va obosi ochii. In degenerescenta maculara, printre simptome apare dificultaea de a citi din cauza vederii incetosate si a petelor intunecate ce apar in centrul campului vizual. Cataracta se manifesta cu vedere incetosata la citit, posibil vedere dubla si estomparea culorilor .

Nu numai intensitatea luminii este importanta ci si orientarea sursei de lumina artificiala: este recomandat ca acesta sa fie concentrata pe carte venind din spatele dumneavoastra, sa nu fie orientata in fata dumeavoastra deoarece poate produce un efect de orbire. Capul trebuie sa se afle la un nivel mai sus fata de textul de citit, care trebuie sa se afle la 30 cm-40 cm  fata de ochi.O sursa suplimentara de lumina in incapere ajuta intotdeauna.

Insa daca trebuie sa indepartati cartea pentru a vedea clar literele, aveti nevoie de ochelari de citit.

Simptome datorate luminii slabe:

  • dificultatea de a citi pe documente sau monitor;
  • ochi iritati sau uscati;
  • vedere incetosata;
  • usturimi oculare si dureri de cap.

Nu exista motive care sa indice ca cititul in lumina slaba afecteaza vederea, totusi este sigur ca  produce tensiune oculara.ceea ce face cititul  mai dificil iar ochii obosesc mai repede, se inrosesc si apar dureri de cap. In ciuda acestor lucruri, ochii nu au de suferit in urma acestui proces, deoarece pupila controleaza  cantitatea de lumina ce intra in ochi, adaptandu-se atat la lumina cat si la intuneric prin modificarea  diametrului sau.

Ultimele cercetari sugereaza insa ca cititul in lumina slaba favorizeaza aparitia sau marirea miopiei.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.