Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei, mucoasa pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor cu rol in apararea si hidratarea a globului ocular).
Cauzele cel mai des incriminate in aparitia conjunctivitei sunt urmatoarele:
- infectia cu virusuri
- infectia cu bacterii (precum gonoreea sau chlamydia)
- factori iritanti precum sampoanele, praful, fumul de tigara, gazele si ceilalti poluanti de mediu, clorul folosit in tratarea apei (piscine)
- alergenii, in special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact.
Conjunctivita de cauza infectioasa (etiologie virala sau bacteriana), se poate transmite de la o persoana la alta insa nu determina complicatii serioase daca este diagnosticata si tratata precoce.
Simptomele conjunctivitei difera in functie de gradul inflamatiei conjunctivei:
- Inrosirea ochiului
- Secretii lacrimale galbene purulente
- Senzatie de nisip in ochi
- Lipirea pleoapelor dimineata la trezire, din cauza secretiilor care se usuca pe gene
- secretie alb-galbuie, care se depoziteaza la radacina genelor si coltul ochiului, in special dupa somn
- prurit conjunctival (mancarime, aparuta la nivelul mucoasei conjunctivale, care poate accentua inrosirea oculara)
- arsuri oculare
- vedere incetosata(in stadiile avansate)
- fotofobie(sensibilitate crescuta la lumina).
Cand apare oricare dintre simptomele specifice conjunctivitei, este necesar consultul medical de specialitate. Oftalmologul va realiza o examinare minutioasa a ochiului si eventual va recolta cu ajutorul unui tampon steril o proba din secretia oculara patologica.
Simptomele conjunctivitei se amelioreaza sau dispar dupa aproximativ o saptamana de la initierea tratamentului corect.
Este foarte important ca pacientii diagnosticati cu conjunctivita sa urmeze tratamentul complet recomandat de medicul oftalmolog si sa nu-l intrerupa chiar daca simptomele s-au ameliorat, pentru a evita astfel aparitia recidivelor. Conjunctivita virala este una dintre cele mai frecvente infectii oculare si este de obicei determinata de virusurile gripale si paragripale (sezoniera).
Conjunctivita alergica apare cel mai frecvent la persoanele cu teren alergic si se trateaza de obicei cu medicatie specifica antialergica.
Conjunctivita determinata de iritanti (substante provenite din mediul inconjurator, care pot cauza iritatia fizica sau chimica a mucoasei conjunctivale).
Pentru prevenirea si ameliorarea simptomelor cauzate de conjunctivita, se recomanda urmatoarele:
- protectia corespunzartoare a ochilor impotriva prafului si iritantilor externi (ochelari de protectie, ochelari de soare, igiena corespunzatoare a ochilor)
- evitarea utilizarii de produse cosmetice (farduri) in special in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta
- utilizarea corespunzatoare a lentilelor de contact cu indepartarea regulata si pastrarea corecta a acestora
- utilizarea “lacrimilor artificiale” (picaturi oculare special realizate pentru a mentine globul ocular umed si curat.
Aceste picaturi pot ameliora simptomele neplacute cauzate de conjunctivitele determinate de iritanti (mancarime, usturime, senzatie de corp strain intraocular). Este foarte important de retinut ca nu toate picaturile oculare sunt indicate in conjunctivite, unele colire putand chiar inrautatii simptomatologia si pot determina complicatii. De asemenea este foarte importanta folosirea corecta a recipientelor cu colire care contin antibiotic, pentru a evita contaminarea recipientului care poate cauza reinfectia oculara.
Profilaxia si tratamentul conjunctivitei la copii
Se recomanda urmatoarele in cazul copiilor cu conjunctivita:
- evitarea frecatului si atingerii zonei conjunctivale infectate
- spalarea cat mai frecventa a mainilor cu apa si sapun
- stergerea secretiilor patologice aparute la nivelul ochiului, cu un tampon steril, de cel putin 2 ori pe zi
- igiena corespunzatoare a lucrurilor personale, precum lenjeria pentru pat (fata de perna), prosoapele, care trebuie spalate si dezinfectate corespunzator
- evitarea folosirii colective a produselor de machiaj (rimel, farduri), precum si evitarea folosirii in comun a celorlalte produse de ingrijire faciala
- evitarea folosirii in comun a lentilelor de contact
- este recomandata folosirea ochelarilor in locul lentilelor de contact, atunci cand apare iritatia sau infectia ochiului. De asemenea, trebuie pastrata o igiena corespunzatoare in cazul utilizarii lentilelor de contact (schimbarea regulata si pastrarea corespunzatoare a acestora)
- spalarea obligatorie a mainilor dupa aplicarea locala a unguentelor si colirelor oculare
- evitarea folosirii in comun a prosoapelor si lenjeriei de pat
- este important ca orice copil cu conjunctivita infectioasa sa fie izolat de restul copiilor cu care poate sa vina in contact pana in momentul in care acesta nu mai este contagios.
Utilizarea picaturilor oculare este tratamentul cel mai frecvent folosit in eradicarea conjunctivitelor, de aceea este foarte important ca aplicarea acestuia sa se faca corect.
Trebuie evitata atingerea directa a conjunctivei cu picuratorul recipientului pentru a evita contaminarea acestuia cu agentul infectios (bacterie sau virus). Dupa aplicarea solutiei in unghiul ocular median (deasupra sacului lacrimal), se inchid pleoapele si se mentin ochii inchisi pentru 1-2 minute, pentru a favoriza absorbtia locala a medicamentului. De obicei sunt indicate 3-4 aplicatii locale in fiecare zi pentru o perioada de 5-7 zile, in functie de tipul produsului utilizat.
In toate cazurile, tratamentul incorect al conjunctivitelor poate duce la cronicizarea lor sau la aparitia complicatiilor.
Sursa: sfatulmedicului.ro