Copiii si calculatorul

Copiii  petrec multe ore în faţa computerului, ceea ce poate avea urmari  asupra dezvoltarii  si sanatatii lor.

Este utilizarea computerului dăunătoare pentru ochii unui copil şi care sunt soluţiile pentru a preveni orice potenţiale propozableme?

Astăzi, din cauza privitului constant în ecranul computerului, copiii au probleme de vedere care nu erau cunoscute acum câţiva ani. Părinţii trebuie să ia în calcul toate aceste probleme cauzate de computer. Calculatorul necesită nişte abilităţi motorii  specializate, pe care ochii tineri încă nu le-au dezvoltat. Abia atunci când sistemul vizual este complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator.

Copiii care petrec multe ore în fața monitorului de calculator au un risc mai mare de a se confrunta cu probleme de postură a corpului, cu sindromul vederii la calculator, cu deficiente de vedere, cu expunerea excesivă a ochilor la lumina albastru-violet dăunătoare si probleme de dezvoltare fizica si psihica.

1.Postura gresita

Folosirea excesiva a laptopului sau postura gresita la birou pot duce la scolioza si, automat, la dureri mari de spate, gat sau mijloc.

Se recomanda  sa se mentina spate si gatul drept, bratele pe langa corp, sprijinite de manerele scaunului si pastrarea  contactului  complet al talpilor cu podeaua. Pe lângă toate acestea, sunt recomandate pauze de stat în picioare şi de întindere la fiecare 20-30 de minute, deoarce acest lucru ajută la ameliorarea tensiunii musculare, care poate contribui la probleme de vedere cauzate de calculator și probleme de postură a corpului.

2.Sindromul vederii la calculator

Sindromul vederii la calculator reprezintă un grup de afecţiuni ale ochilor şi vederii, care sunt o consecinţă a utilizării prelungite a computerului şi a altor dispozitive digitale.

Mulţi dintre cei afectaţi experimentează disconfort la nivelul ochilor şi probleme de vedere după folosirea dispozitivelor cu ecrane digitale pentru perioade lungi de timp. Cu cât este mai lungă perioada de expunere a ochilor la ecranele digitale, cu atât este mai mare nivelul de disconfort.

De asemenea, 30-40 % dintre cei care stau mult timp cu ochii în ecran se plâng de oboseală oculară: înroşirea ochilor, senzaţie de ochi uscat, vedere înceţoşată, clipiri frecvente, dureri de cap,dureri de gât, de umeri şi de spate.

Aceste simptome pot fi cauzate de slaba iluminare, reflexiile de pe ecranele digitale, distanţa necorespunzătoare faţă de monitor şi în scaun, probleme ale vederii necorectate sau corectate necorespunzător sau o combinaţie a tuturor acestor factori. Problemele de vedere necorectate, cum ar fi hipermetropia şi astigmatismul, focalizarea inadecvată sau coordonarea necorespunzătoare a ochilor, pot contribui la dezvoltarea simptomelor atunci când utilizăm computerul sau un dispozitiv digital.

Multe dintre simptomele vizuale experimentate de utilizatorii de computer sunt doar temporare și se estompează după oprirea lucrului cu calculatorul sau alte dispozitive cu ecran digital, cu toate că, unele persoane se pot confrunta cu abilităţi vizuale reduse, ca vederea încețoșată la distanță, chiar și după oprirea lucrului la calculator

Pentru a preveni acest sindrom se impun masurile:

  • reducerea timpului de stat la calculator
  • controlul iluminatului și al efectul de orbire datorat ecranului,
  • stabilirea distanțelor optime de lucru şi a poziţiei corpului,
  • ochelari speciali pentru computer
  • corectarea problemelelor de vedere.

 3.Miopia

Deşi ereditatea pare să joace un rol important în dezvoltarea miopiei în copilărie, unele cercetări sugerează că oboseala ochilor şi în special oboseala ochilor cauzată de utilizarea computerului ar putea fi implicate în dezvoltarea miopiei. Pentru a vedea în mod clar de aproape, ochiul trebuie să exercite un efort de focalizare. Unii cercetători sunt de părere că oboseala cauzată de focalizarea excesivă poate duce la schimbări în interiorul ochiului, lucru care cauzează miopie.

Pentru a reduce riscul oboselii cauzate de focalizare, care poate provoca avansarea miopiei în cazul copiilor care petrec mult timp la calculator, specialiştii recomandă pauze frecvente din faţa calculatorului.

Cauze:

  • Tendinta de a exagera – pentru ca micutii petrec multe ore in fata monitorului, facand putine pauze, iar ochisorii lor obosesc foarte repede din cauza atentiei focalizate intr-un singur loc.
  • Constientizarea tarzie a problemelor de vedere – apare din cauza faptului ca micutii nu pot sesiza cu acuratete problemele care apar, ei considerand ca ceea ce vad si cum vad este absolut normal. De multe ori din pacate, ei nu spun nimic si nici parintii nu isi dau seama.
  • Neadaptarea conditiilor – pentru ca, de cele mai multe ori, copiii folosesc un calculator si un birou potrivit pentru masurile unui adult. Astfel, unghiul din care privesc este total nepotrivit nu doar pentru ochi cat si pentru cap, gat si coloana vertebrala.
    Distanta recomandata dintre ochii micutului si monitor este intre 46 si 72 de cm, insa de putine ori aceasta distanta este respectata.

Durerile de cap pot fi evitate intr-o oarecare masura printr-o distanta de minimum 50 cm fata de motitor, pozitionarea acestuia la nivelul ochiului, o postura corecta si o pereche de ochelari de protectie.

La fiecare 20 de minute, copilul ar trebui să-și mute privirea de la ecranul calculatorului şi să privească un obiect aflat la o distanţă de cel puţin 6 metri distanță, timp de cel puțin 10 secunde. Acest exercițiu simplu relaxează mușchiul din interiorul ochiului responsabil de focalizare şi poate ajuta la reducerea oboselii ochilor, care ar putea provoca miopie progresivă. De asemenea, este necesar să se stabilească nişte reguli pentru copii atunci când vine vorba de timpul pe care ei îl petrec în faţa calculatorului.

Durerile de cap pot fi evitate intr-o oarecare masura printr-o distanta de minimum 50 cm fata de motitor, pozitionarea acestuia la nivelul ochiului, o postura corecta si o pereche de ochelari de protectie.

La fiecare 20 de minute, copilul ar trebui să-și mute privirea de la ecranul calculatorului şi să privească un obiect aflat la o distanţă de cel puţin 6 metri distanță, timp de cel puțin 10 secunde. Acest exercițiu simplu relaxează mușchiul din interiorul ochiului responsabil de focalizare şi poate ajuta la reducerea oboselii ochilor, care ar putea provoca miopie progresivă. De asemenea, este necesar să se stabilească nişte reguli pentru copii atunci când vine vorba de timpul pe care ei îl petrec în faţa calculatorului.

4.Lumina albastra

Lumina albastru-violet dăunătoare este prezentă peste tot în jurul nostru, atât în aer liber cât şi în spaţiile închise, încorporată în cele mai moderne sisteme de iluminare, în special în sistemele de afişare ale monitorului de calculator şi a altor dispozitive digitale.  Toate dispozitivele digitale cu ecrane de vizualizare emit cantități semnificative de lumină albastră,  care ar putea creşte riscul de apariţie, mai târziu în viaţa copilului, a degenerescenţei maculare. Protectia ochilor fata de lumina albastra se face cu lentile speciale pentru lucrul la calculator.

 5.Dezvoltarea fizica si psihica

Calculatorul, televizorul, jocurile video fură somnul tuturor. Tot mai mulţi oameni consideră ca a dormi şapte-opt ore pe noapte înseamnă a irosi timp, aşa că se mulţumesc doar cu patru-cinci. Ceea ce nu este suficient pentru refacerea organismului, mai ales în cazul tinerilor, care au nevoie de opt-nouă ore de somn. Studiile arată că majoritatea tinerilor pierd, în medie, două-trei ore de somn pe noapte din cauza calculatorului, televizorului, jocurilor video. Pe lângă atracţia exercitată de acestea, mai există un factor ce fură somnul: lumina ecranului, în special cea a ecranului calculatorului. Această lumină blochează secreţia de melatonina, hormonul somnului şi împiedică adormirea. Mai mult, majoritatea copiilor şi tinerilor au obiceiul de a ronţăi chipsuri, alune, dulciuri când stau în faţa televizorului sau a calculatorului, iar acest lucru face ca tot mai mulţi tineri să devină obezi, să aibă carii, să sufere de tulburări digestive.

Activitatea la computer este periculoasă dacă nu este supravegheată de părinţi sau dacă este efectuată cu lipsă de moderaţie. Cercetătorii din domeniul educaţiei au constatat că acei copii care dedică cel mai mult timp  vizionării tv, calculatorului au cele mai slabe rezultate şcolare, cel mai redus interes faţă de şcoală, cu alte cuvinte, insuccesul şcolar este direct proporţional cu timpul alocat vizionarii TV şi utilizăriii calculatorului.

Folosind câteva reguli simple şi modalităţi la îndemână care ajută la protejarea ochilor copiilor care utilizează calculatorul, îi putem lăsa pe cei mici să se bucure în siguranţă de tehnologia modernă.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.