Cristalinul artificial – tipuri

cristalin_artificialIn anumite situatii, cristalinul isi pierde proprietatile si astfel este afectata vederea, afectiune ce poarta numele de  cataracta. Din fericire, acesta poate fi inlocuit cu unul artificial. Operatia de schimbare a cristalinului se efectueaza prin metoda numita facoemulsificare cu ultrasunete.

In afara de varsta exista si alti factori ce pot influenta sau determina opacifierea cristalinului:

 • medicamentele (ex.: cortizonul);
 • mediile toxice;
 • bolile sistemice (ex.: diabet);
 • traumatismele;
 • expunerea la raze ultra violet;
 • temperaturile extreme.

Cristalinul artificial este o lentila fabricata dintr-un material biocompatibil, fiind foarte bine tolerat de organism. Acesta suplineste functia cristalinului natural.

Cristalinele artificiale sunt de mai multe feluri si dimensiuni, in functie de producator si de nevoi, pot fi rigide (PMMA) sau moi (foldabile). Cristalinele rigide sunt din ce in ce mai rar folosite deoarece necesita o incizie mai mare, de aproximativ 6 mm.

Cristalinele de “camera posterioara” sunt cele care respecta intru totul anatomia ochiului, fiind pozitionate exact in locul cristalinului natural, dupa extragerea acestuia.

Cristalinele arificiale moi, cunoscute sub numele de foldabile sunt cele mai moderne si mai dorite, datorita faptului ca se “comprima” cu ajutorul unui injector si astfel pot fi introduse in ochi printr-o microincizie (taietura mica), astfel nemaifiind nevoie de sutura (cusatura). Avantajele oferite de cristalinul foldabil sunt: incizie mica, lipsa firului, vindecare rapida, scaderea riscului de aparitie a complicatiilor intra si postoperatorii.

Cristalinele foldabile pot fi:

 • monofocale sferice si asferice;
 • multifocale;
 • torice  monofocale;
 • torice multifocale.

Cristalinele monofocale restaureaza vederea, dar dupa operatie pacientul va ramane cu ochelari, de cele mai multe ori pentru aproape. Exista situatii in care dupa operatie este nevoie de ochelari si pentru distanta si pentru aproape.

Cristalinele MONOFOCALE ofera o vedere buna la o singura distanta, precum:

 • fara ochelari la distanta, dar cu ochelari pentru apropiere;
 • fara ochelari la apropiere, dar cu ochelari la distanta;
 • vedere monoculara (monovision) – un ochi vede la distanta, iar celalalt vede la citit.

Cristalinele asferice, in comparatie cu cele sferice, furnizeaza o vedere mai clara, cu un contrast mai bun.

Cristalinele torice: au proprietatea de a corecta si dioptriile cilindrice si se adreseaza persoanelor care au astigmatism.

Cristalinele multifocale reprezinta varful tehnologiei, oferindu-i pacientului independenta fata de ochelari in peste 85% din activitatile zilnice. Cristalinele multifocale personalizate se adreseaza celor care au dioptrii extreme, inclusiv astigmatism. Acestea se comanda in urma unor masuratori si investigatii, apoi se fabrica personalizat pentru respectivul pacient. Dintre toate tipurile de cristaline artificiale, cele multifocale ofera cea mai mare satisfactie vizuala.

Cristalin artificial monofocal sau multifocal cu filtru galben de protectie contra UVB
Acest tip de cristalin artificial poate fi mono- sau multifocal si are, in plus fata de cristalinele descrise mai sus, capacitatea de protectie contra UVB (luminii albastre). In timp ce unii oftalmologi considera lumina albastra nociva pentru retina, alti oftalmologi sunt de parere ca aceasta este necesara ochiului. Si in randul firmelor producatoare de cristaline artificiale parerile sunt impartite, astfel incat unele firme nu produc acest tip de cristalin.

Cristalin artificial acomodativ
Prin miscari inainte si inapoi in sacul cristalinului, acest tip de cristalin artificial schimba puterea dioptrica a ochiului. Datorita acestei particularitati, acest tip de cristalin artificial permite pacientului dupa operatia de cataracta o vedere fara ochelari, atat la apropiere (la citit), cat si la distanta.

Pe langa persoanele cu cataracta, cei cu dioptrii forte: miopie, hipermetropie, astigmatism, pot beneficia de operatii pentru reducerea dioptriilor prin schimbarea cristalinului in scop refractiv. In acest caz se calculeaza puterea cristalinului artificial necesara pentru a obtine dupa implantare o dioptrie suficient de mica incat sa nu fie nevoie de ochelari.

Nu există un cristalin artificial unic care să funcţioneze la fel pentru toată lumea. Numai medicul dumneavoastră poate stabili opţiunea cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.