De ce sa alegem lentilele heliomate

Acum ca iarna si-a intrat pe deplin in drepturi sa nu uitam ca trebuie sa avem grija sa ne protejam si ochii

Zapada si soarele reprezinta o combinatie nociva pentru ochii tai, zapada reflectand peste 90% dintre razele UV. Persoanele expuse o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada manifesta un disconfort la nivelul ochilor, in termeni medicali fenomenul poarta numele oftalmia zapezii.

Lentile heliomate

Oftalmia de zapada (sau orbirea zapezilor) se produce la cateva ore dupa expunerea ochilor la lumina, fie ca este vorba de reverberatia razelor solare pe zapada la mari altitudini, fie este vorba de o expunere la radiatia unei lampi cu ultraviolete si se manifesta, in forma sa usoara, prin senzatie de nisip in ochi, lacrimare, stralucire, scaderea acuitatii vizuale de cateva zeci de ori, sau in cazurile mai grave este o boala dureroasa si provoaca o fotofobie si o lacrimare intensa.

Pentru a preveni aparitia acestei boli se recomanda masuri speciale de protejare a ochilor in timpul iernii, mai ales in zilele insorite. Intre acestea, purtarea ochelarilor de soare cu acoperire completa a ochiului si cu protectie UV inalta. La copii ochii sunt mai fragili.
Ochelarii trebuie cumparati doar din magazine specializate, sa aiba lentile heliomate, tratate antireflex (atenueaza reflexiile produse de soare in zapada).

Trebuie sa stiti ca ultravioletele sunt mai puternice la munte, proportia razelor reflectate crescand cu 10% cu fiecare 1.000 de metri de altitudine. Este un motiv in plus pentru schiori sa-si protejeze vederea. In cazul acestora se recomanda ochelarii cu lentilaedin sticla anorganica.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.