Hipertensiunea intraoculara

eye_examTensiunea oculara poate fi ridicata ca urma a excesului de lichid de la nivelul ochilor sau a drenarii necorespunzatoare a acestui fluid din ochi. O alta cauza ar putea fi consumul de medicamente sau leziunile oculare. Hipertensiunea intraoculara este considerata o tensiune mai mare de 21 – 22 mmHg; se descopera de cele mai multe ori intamplator, fiind o afectiune lipsita de simptome.

De multe ori pacientii se prezinta pentru dureri de cap, senzatie de jena oculara, dar aceste simptome nu sunt legate de hipertensiunea intraoculara in sine, ci pur si simplu fenomenele coincid. Hipertensiunea intraoculara poate da nastere unor complicatii grave. Aproximativ 10 – 20 % dintre cazurile de hipertensiune intraoculara degenereaza in glaucom.

In afara de cresterea tensiunii intraoculare oculare peste limita de 22 mmHg, variatiile tensionale peste 5 – 6 mmHg in cursul zilei ca si diferente de 5 – 6 mmHg intre cei doi ochi, chiar daca tensiunea fiecaruia dintre ei este in limite normale, sunt considerate patologice.

S-a constatat ca exista oameni cu hipertensiune intraoculara, care nu au modificari ale nervului optic, nu au modificari caracteristice glaucomului. In acest caz, afectiunea lor nu este glaucom, ci doar hipertensiune intraoculara.

Cauze

 • inflamatii sau traumatisme oculare
 • cataracta
 • tumori oculare
 • tratament cu corticoizi
 • operatii oculare
 • vedere slaba

Simptome

 • spasme oculare
 • ochi rosii
 • jena oculara
 • lacrimare
 • vedere incetosata
 • sensibilitate la lumina

Hipertensiunea intraoculara nu modifica vederea decat in momentul in care ea se transforma in glaucom.

Glaucomul reprezinta o neuropatie optica cronica, bilaterala, progresiva si multifactoriala avand ca rezultat pierderea fibrelor ganglionare retiniene. Afectarea nervului optic determina, implicit, pierderi de camp vizual, iar in felul acesta vederea scade progresiv. Daca nu se iau masuri se ajunge chiar si la orbire, in urma aparitiei glaucomului.

Riscul de hipertensiune intraoculara creste odata cu varsta, pentru ca este mai probabil ca mecanismele de eliminare a umorului apos sa fie perturbate odata cu avansarea in varsta.

La persoanele cu tulburari circulatorii, deci cu boli cardiovasculare, poate creste riscul aparitiei hipertensiunii intraoculare.La copii hipertensiunea intraoculara este, de cele mai multe ori, asociata cu glaucomul juvenil sau congenital. Numai in felul acesta se diagnosticheaza hipertensiunea intraoculara la copii, insa cazurile acestea sunt extrem de rare.

Hipertensiunea intraoculara nu se trateaza in toate cazurile, ci doar in momentul in care se constata riscul de a se transforma in glaucom. Daca acest risc este unul ridicat, atunci se prefera ca boala sa se trateze chiar din stadiul de hipertensiune intraoculara, pentru a evita complicatiile. In momentul in care survine glaucomul, iar nervul optic sufera modificari, acele modificari sunt ireversibile.

Persoanele cu hipertensiune oculara au risc inalt de a dezvolta glaucom. De aceea, medicii oftalmologi recomanda in cazul acestora picaturi de ochi care ajuta in scaderea tensiunii oculare. Intrucat aceste medicamente pot avea efecte secundare, medicul va monitoriza in mod constant hipertensiunea oculara si va recomanda tratament doar in cazul in care apar si alte posibile simptome intalnite in cazul declansarii glaucomului.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.