Keratoconusul

keratoconusKeratoconusul este subţierea zonei centrale a corneei, suprafaţa anterioara, transparenta a ochiului. Ca urmare a subţierii, forma rotundă în mod normal a corneei este distorsionată şi se creează o umflătură asemănătoare unui con, rezultând o disfuncţie vizuală semnificativă. Keratoconusul progresează în general  între 20 şi 40 ani, afectand de obicei ambii ochi, deşi simptomele fiecărui ochi pot diferi. Cauzele sunt parţial de natură ereditară şi afecţiunea apare mai frecvent la băieţi.

Simptome

Semnele precoce de keratoconus sunt vederea incetosata si necesitatea modificarii frecvente a dioptriilor sau vedere incetosata care nu poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor. Prezenta astigmatismului este un indiciu pentru diagnosticarea keratoconusului.

  • accentuarea sensibilitatii la lumina
  • distorsionare usoara a vederii
  • dificultatea de a sofa pe timp de noapte
  • vedere in forma de halou sau prezenta unor reflexii pe timp de noapte
  • senzatie de incordare a ochiului
  • dureri de cap si durere generalizata de ochi
  • iritatii oculare, dorinta excesiva de frecare.

Keratoconusul afectează vederea treptat, iar evoluţia bolii se opreşte de la sine după vârsta de 40 de ani. După aceea, modificările apărute sunt în general uşoare şi lente. În timp, vederea devine neclară şi apar leziuni, iar în cazuri rare, o inflamare crescută a corneei poate determina dureri tranzitorii.

keratoconus-view

Tratament

Keratoconusul, in special in stadiile incipiente, poate fi dificil de diagnosticat si toate simptomele de mai sus ar putea fi asociate cu alte probleme oculare. Nu exista manifestari specifice ale conditiei.

Initial, in cazurile incipiente, pacientii pot fi corectati din punctul de vedere al vederii cu ochelari si lentile de contact moi.

O alta alternativa este folosirea lentilelor de contact rigide gaz permeabile(dure), dar care prezinta un dezavantaj, disconfortul pacientului, acesta plangandu-se de faptul ca nu le suporta, ca simte un corp strain in ochi si nu este o metoda de stopare a a bolii.

Inelele intracorneene sunt printre cele mai moderne lentile de tratament, dintr-un material special, biocompatibil,care se implanteaza in grosimea corneei.

Aceste inele  sunt personalizate, adica sunt specifice fiecarui pacient. Sunt calculate intr-un mod foarte bine stabilit in functie de parametrii vizuali si anatomici ai ochiului si au ca scop aplatizarea corneei. Aceasta aplatizare duce la o imbunatatire foarte importanta a vederii.

Cazurile severe pot necesita transplant de cornee, in ultima instanta.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.