Lentilele asferice

asferic1Lentilele asferice au un design al suprafetelor, care isi schimba gradual curbura din centru către margine, spre deosebire de lentilele convenționale care au o suprafață frontală sferică, adică au aceeași curbă pe întreaga suprafață. Rezulta o lentila mai subtire, mai usoara, fara distorsiuni marginale si fara efect de marire/ micsorare a ochilor vazuti prin lentila.

Sunt recomandate in cazul dioptriilor mari, pentru miopii, hipermetropii și astigmatism. Se realizeaza atat in varianta monofocala cat și ca lentile bifocale și lentile progresive pentru prezbiopie. Deși cele mai multe lentile asferice sunt realizate din materiale cu indice de refracție ridicat, acestea sunt de asemenea disponibile și din plastic obișnuit.

Cele mai multe dintre lentilele asferice au un indice de refracție ridicat. Combinația dintre designul asferic și materialul cu indice de refracție ridicat creează o lentilă vizibil mai subțire și mai ușoară decât  lentilele din sticlă sau din plastic convenționale.

Lentilele asferice au un profil mai subțire pentru aproape toate prescripțiile, dar diferența este majoră în cazul lentilelor care corectează hipermetropia avansată. Lentilele care corectează hipermetropia sunt mai groase în centru și mai subțiri la margine. Cu cât sunt mai mari dioptriile, cu atât centrul lentilei este mai bombat în exterior.

Lentilele asferice cu plus pot fi realizate cu curbe mai plate, și astfel se reduce aspectul bombat al lentilelor, ceea ce îi conferă purtătorului un aspect mai atrăgător. Acestea oferă de asemenea posibilitatea unei persoane cu o prescripție mare să aleagă dintr-o varietate mai mare de rame, fără a mai avea grija lentilelor prea groase care nu se potrivesc decât anumitor tipuri de rame.

Lentilele de ochelari care corectează miopia au formă opusă celor convexe, cu plus: sunt mai subțiri în centru și mai groase la margine. Deși efectul de subțiere a designului asferic este mai puțin pronunțat în cazul lentilelor cu minus, acestea oferă totuși o reducere considerabilă a grosimii, comparativ cu lentilele convenționale pentru corectarea miopiei.

Un alt avantaj al acestor lentile este eliminarea distorsiunilor din zona periferică pentru a ne a ne bucura de un câmp vizual mai larg și o vedere periferică mai bună.

asferic2Lentilele sferice convenționale cu prescripție pentru hipermetropie avansată măresc ochii, ceea ce face ca obiectele să pară mai mari și mai apropiate decât sunt în realitate. Din cauza efectului de mărire pe care îl dau lentilele sferice, ochii purtătorului par bulbucați. Lentilele sferice convenționale pentru miopie fac exact contrariul: fac atât lucrurile cât și ochii purtătorilor să pară mai mici. Lentilele asferice reduc foarte mult aceste efecte nedorite de mărire și minimizare, astfel că lumea înconjurătoare pare mai naturală iar ochii purtătorilor de lentile asferice arată mai natural pentru cei din jur.

Selecția ramelor este importantă în cazul lentilelor asferice. Specialistul vederii ne va ajuta să selectăm cele mai bune rame care să completeze armonios lentilele asferice.

Crearea curbelor complicate folosite în lentilele asferice face ca aceste lentile să fie puțin mai scumpe decât lentilele sferice convenționale. Dar beneficiile estetice și vizuale remarcabile ale acestor lentile mai ușoare și mai subțiri fac din ele o investiție bună.

Tratamentul anti-reflex este recomandat pentru toate lentilele asferice.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.