Radiatiile UV sunt de 3 feluri – UVA (ajung neabsorbite la nivelul solului si al ochilor implicit), UVB (sunt absorbite partial de atmosfera) si UVC (sunt absorbite complet de atmostfera).
Radiatiile UV se raspandesc de sus in jos, se reflecta pe pamant, suprafete stralucitoare ca apa si zapada .Ele determina aparitia cataractei, pterigionului si pinguerola si a degenerarii maculare.Totodata favorizeaza aparitia melanomului uveal si fotokeratitei.
Lentilele colorate sunt recomandate persoanelor sensibile la lumina si persoanelor cu ochi de culoare deschisa.Importanta nu este culoarea lentilelor ci proprietatea lor de a filtra radiatiile UV, ce va reduce riscul dezvoltarii acestor probleme.
Lentilele colorate care nu filtreaza radiatiile UV va supun ochii unui risc din cauza dilatarii pupilelor ce apare la intuneric, lasand astfel o mai mare portiune din retina expusa radiatiilor UV daunatoare.
Tratamentele UV de pe lentilele incolore sunt la fel de eficiente ca acelea de pe ochelarii de soare, insa lentilele incolore nu pot înlocui lentilele de soare, în special vara.
În primul rând ramele mari ale ochelarilor de soare reduc cantitatea de radiaţii UV care ar pătrunde spre ochi prin părţile laterale. În al doilea rând lentilele colorate de soare vă oferă un confort vizual sporit reducând lumina puternică, iar lentilele de soare polarizante reduc atât lumina puternică cât şi reflexiile orbitoare.
Recomandari
Atunci cand cumparati lentile din plastic trebuie sa solicitati un tratament UV.
Lentilele din policarbonat blocheaza radiatiile UV fara un tratament aditional.
Daca cumparati ochelari de soare fara reteta, asigurati-va ca ei blocheaza 100 % razele UV.
Toate tipurile de ochelari, cu sau fara reteta si lentiele de contact ar trebui sa absoarba razele UV-A si UV-B.
Pentru a va proteja ochii puteti apela la diferite variante de lentile cu filtru UV,asigurat de materialul lentilelor sau de catre tratamentele optionale incolore, colorate sau fotocromatice.