Lentilele pentru condus

 

 

drivewear-large

Probabil ca foarte multi dintre noi, cei care conducem autoturisme in viata de zi cu zi, ne-am pus intrebarea fireasca, daca exista ochelari special confectionati pentru condus automobile? Raspunsul la intrebarea de mai sus este da. Lentilele speciale pentru condus au fost in asa fel realizate incat sa pastreze la maxim abilitatile ochiului uman in conditii diferite de luminozitate.

Acest lucru este posibil prin trei elemente esentiale ce caracterizeaza lentilele speciale pentru condus: Culoarea, Polarizarea si Gradul de transmitere a luminii.

ochelari-drivewear-optica-medicala

In conditii de iluminare slaba (o zi innorata, amurg, ploaie) culoarea lentilelor devine galben-verde deschis, o culoare care maximizeaza cantitatea de lumina care ajunge la ochi si care confera un contrast excelent.

 In conditii de lumina puternica, in spatele parbrizului, culoarea acestor lentile devine maro-roscat, cu o usoara tenta metalica, cea mai confortabila culoare pentru condus autovehicule. Avantajul acestei culori este ca inlatura excesul de lumina si la ochi ajunge cantitatea optima si mai ales intensifica perceptia culorilor rosu si verde.

 In conditii de iluminare puternica, afara, in mediu natural, culoarea lentilelor devine maro inchis ceea ce asigura o filtrare maxima a cantitatii de lumina in exces astfel incat ochiul sa primeasca doar cantitatea optima de lumina pentru a se simti confortabil si pentru ca imaginile rezultate sa fie clare.

Lentilele speciale pentru condus sunt lentile cu filtru polarizant extrem de performant ce asigura eliminarea reflexiilor de lumina la contactul acesteia cu suprafete plane naturale (apa, zapada, iarba, piatra) sau artificiale (asfalt). Fara un astfel de filtru polarizant de cea mai inalta calitate imaginile ar fi neclare.

Lentilele speciale pentru condus sunt lentile fotocromatice insa beneficiaza de o tehnologie revolutionara care le permite sa isi modifice culoarea si gradul de transmitere a cantitatii de lumina in functie de conditiile in care sunt folosite.

Spre deosebire de lentilele fotocromatice obisnuite care isi schimba culoarea doar in functie de cantitatea de radiatii UV pe care o primesc, lentilele speciale pentru condus sufera toate aceste transformari si sub actiunea radiatiilor de lumina vizibile, un avantaj extrem de mare avand in vedere faptul ca discutam despre lentile utilizate in timpul sofatului. Ele ofera protectie completa fata de radiatiile UVA si UVB.

Lentilele speciale pentru condus pot avea si dioptrii ceea ce le face foarte potrivite pentru cei cu deficiente de vedere dar care conduc autovehicule si doresc sa faca acest lucru in conditii de maxima siguranta si confort.

ed2d16267c0521255679dc597c8dbcd1_1_large

Singurul dezavantaj al acestor lentile este ca nu sunt adaptate si pentru conducerea pe timp de noapte.

Pe timpul noptii pupila se dilata si nu se mai disting detaliile aflate la distanta (asa numita miopie nocturna). Acest aspect, in combinatie cu intunericul si cu halourile de lumina provenite de la alte autovehicule din trafic duc la o vizibilitate scazuta. Pentru a diminua acest neajuns se recomanda lentilele speciale pentru condus pe timp de noapte, care se caracterizeaza prin o coloratie galben-deschis si tratament antireflex pe ambele fete ale lentilei pentru eliminarea reflexiilor de lumina artificiala. Culoarea galben deschis asigura un grad foarte ridicat de transmitere a luminii, conferind o vizibilitate foarte buna, imagini clare si un contrast foarte bun cu fundalul.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.