Lentilele progresive

lentile_progresiveSimptomele de prezbiopie apar, progresiv, după vârsta de 40 de ani, vârsta de apariție depinzând de existența viciilor de refracție sau de obiceiurile vizuale, dacă persoana lucrează multe ore la o distanță mică (citește mult sau lucrează la computer).

După vârsta de 40 de ani acomodația scade treptat cu aproximativ 1,5 dioptrii la fiecare 4 ani, iar dupa 48 de ani cu aproximativ 0,5 dioptrii la fiecare 4 ani. Presbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilității de focalizare a ochilor poate fi corectată prin folosirea de lentile de corecție, sub forma ochelarilor sau a lentilelor de contact.

  • Lentilele monofocale (ochelarii pentru aproape) sunt necesare persoanelor care nu au nevoie de corecție optică (ochelari) pentru distanță. Există însă dezavantaje: ele corectează doar vederea pentru aproape, nu corectează pentru distanță intermediară, la ridicarea ochilor pentru a privi la distanță se percepe marginea superioară a ramelor ochelarilor, iar trecerea între imaginea de aproape, privită prin lentilă și cea de la distanță, privită cu ochiul liber este bruscă și uneori obositoare.
  • Lentilele bifocale (cu pastilă) sunt din ce în ce mai rar folosite. Sunt indicate pacienților care au nevoie de corecție optică diferită pentru distanță și pentru aproape. Dezavantajul este că marginea superioară a pastilei este percepută ca o deformare a imaginilor situate intermediar, între distanță și aproape cum ar fi  privitul la computer sau coborârea scărilor.
  • Lentilele progresive evită aceste probleme prin creșterea progresivă a dioptriei. Ele cuprind spectrul a 3 dioptrii (distanţă-intermediar-aproape) și asigură vederea clară și confort în mod continuu la orice distanţă, fără linii de separare vizibile, fără discontinuități la schimbarea direcției privirii si oferă continuitate în procesul de acomodare și în percepţia spaţiului.sunt foarte practici si usor de utilizat. Folosind ochelari cu lentile progresive se va elimina disconfortul utilizarii a 3 perechi de ochelari.

Dezavantajele  lentilor progresive  includ modificări nedorite ale puterii sferice şi cilindrice în zonele laterale care provoacă distorsiunea periferică a imaginii, senzația de imagine în valuri la mișcarea stânga-dreapta a capului.

Aceste dezavantaje sunt acum mult diminuate la noile tipuri de lentile progresive personalizate care, practic, se adaptează la purtător, nu purtătorul la lentilă.

Lentilele progresive personalizate tin cont de necesităţile specifice şi comportamentul vizual specific al unui purtător particular în scopul obţinerii unui design personalizat.

Fiecare purtător are un comportament specific al capului şi ochilor și acest comportament poate fi măsurat pentru a obține un design optim al suprafeţelor lentilei.
Unii oameni au tendinţa să mişte ochii, ţinând capul fix, alţii ţin ochii relativ imobili şi întorc capul. Coordonarea mişcărilor cap/ochi este nativă, nu depinde de ametropie, vârstă sau nivel al prezbiopiei, este un comportament unic, intrinsec al fiecărui individ.

Dacă capul face cea mai mare parte a mişcărilor, utilizarea vederii este mai dinamică, subiectul este mai sensibil la efectul de “valuri” și impune un design al lentilei progresive foarte soft la periferie.

Dacă ochii fac cea mai mare partea mişcărilor, subiectul are tendința să folosească întreaga suprafață a lentilei și este mai sensibil la precizia imaginilor. Se impune un design cu lărgirea câmpului acuităţii vizuale maxime obținut prin plasarea adiției, în cea mai mare parte, pe partea anterioară a lentilelor.

Lentilele progresive au un camp de progresie ingust, mediu sau larg, in functie de performanta lentilelor si sunt folosite pentru toate distantele, avand  un aspect cosmetic foarte palcut datorita design-ului si a faptului ca tranzitiile dintre campurile de progresie sunt invizibile.

vedere_lentile_progresive1vedere_lentile_progresive2

Lentilele progresive sunt recomandate persoanelor dinamice, active,persoanelor care lucreaza la calculator, persoanelor care s-au saturat sa poarte 2 perechi de ochelari si vor un confort vizual imbunatatit si un aspect nou. Cu lentilele progresive nimeni nu-si va da seama de varsta dumneavoastra.   Pe aceste lentile se pot pune toate tratamentele existente pentru lentilele oftalmice si se pot realiza chiar si subtiate la un grad mare. In functie de calitatea lentilelor progresive pe care le veti achizitiona, ochiul dumneavoastra va face acomodarea cat mai repede, in cazul unor lentile de calitate, veti observa campurile de progresie mult mai vaste, avand un comfort vizual mult mai sporit si o vedere periferica imbunatatita.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.