Lentilele subtiate

lens_indexMajoritatea ramelor de astăzi sunt realizate din plastic sau metal, cu margini mai subțiri decât cele ale lentilelor, iar monturile de ochelari fără rame expun marginile lentilelor, care sunt vizibile.

Din punct de vedere estetic, lentilele groase pot distrage atenția de la aspectul general al ochelarilor.

Din punct de vedere optic,lentilele de ochelari corectează erorile de refracție prin refractarea luminii, pe măsură ce aceasta trece prin lentilă.  Lentilele cu indice de refracție ridicat reflectă lumina mult mai eficient, rezultând lentile mai subțiri și mai ușoare decât cele obișnuite din sticlă sau din plastic.Capacitatea lentilelor de a refracta lumina este determinată de indicele de refracție al materialului din care este realizată lentila.

Lentilele convenționale din plastic au un indice de refracție de aproximativ 1,50, iar sticla de 1,52 si pot fi fi destul de groase și grele pentru miopie sau hipermetropie mare.

Lentilele cu un indice de refracție mai ridicat sunt mai subțiri decât lentilele cu aceeași putere, realizate din materiale cu un indice de refracție mai scăzut. Cu cât este mai mare indicele de refracție cu atât este mai subțire lentila.

Lentilele de ochelari cu indice de refracție ridicat sunt alegerea potrivită dacă ne dorim o pereche de ochelari confortabili și atractivi, cu lentile mai subțiri și mai ușoare decât cele convenționale. Acestea sunt recomandate în special în cazurile severe de miopie, hipermetropie sau astigmatism, în care este nevoie de o corecție puternică.

Lentilele din plastic cu indice de refracție ridicat sunt disponibile într-o gamă de indici de refracție care variază între 1,53 și 1,74, monofocale, bifocale sau multifocale.

Lentilele cu un indice de refracție de 1,70 sau mai mare sunt de regulă cu cel puțin 50% mai subțiri decât lentilele din plastic convenționale. În ceea ce privește costurile, cu cât este mai ridicat indicele de refracție, cu atât sunt mai scumpe lentilele.

Prescriptia pentru ochelari determină ce tip de material cu indice de refracție ridicat este optim pentru lentilele dumneavoastra.

Toate materialele lentilelor blochează o parte din lumina care trece prin lentile. Această lumină se reflectă înapoi de pe suprafața lentilelor, provocându-ne distrageri și reducând claritatea vederii pe timp de noapte. Lentilele din sticlă sau din plastic convenționale reflectă aproximativ 8% din lumina care altfel ar ajunge la ochi.

Lentilele cu indice de refracție ridicat reflectă cu până la 50% mai multă lumină decat lentilele obișnuite din sticlă sau plastic.

Pentru cea mai clară vedere, este recomandat să aplicăm lentilelor cu indice de refracție ridicat tratament anti-reflex, care ne oferă o vedere clară, cu mai puține reflecții, mai ales pe timp de noapte.

Pe cât de importanți sunt ochii noștri, pe atât de multe opțiuni avem când alegem lentilele pentru ochelari. Cereti sfatul unui specialist atunci cand alegeti lentilele pentru viitoarea pereche de ochelari.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.