Miodezopsiile

Miodezopsiile sunt forme ce sunt percepute in campul vizual, ce sunt descrise ca puncte, musculite, pete, fum de catre pacient,negre sau gri, care se misca odata cu miscarea globilor oculari.

vedere_miodezopsii

Exemplu vedere miodezopsii

Miodezopsii

Miodezopsii

Sunt uni sau bilaterale, nedureroase si pot crea dificultati la citit. Miodezopsiile par a fi mai frecvente la persoanele stresate, cu alergii alimentare, candidoza, diabet zaharat, abuz de tutun. Aparitia lor brusca sau intensificarea fenomenului necesita examinare oftalmologica de urgenta, in aceste conditii miodezopsiile fiind semne ale unor afectiuni severe (dezlipire de retina, uveită posterioară).

Cauze

Apar datorita unor modoficari in corpul vitros, substanta gelatinoasa situata in camera posterioara a ochiului, in fata retinei. Deseurile din vitros proiecteaza o umbra pe retina care este perceputa ca o musculita in campul vizual. Apar mai frecvent la varstnici, dar pot aparea si la persoane tinere. Corpul vitros isi modifica consistenta odata cu inaintarea in varsta, iar fibrele de colagen din interiorul sau se ingroasa si se unesc, formand conglomerate ce plutesc.

Factori de risc:

  • varsta peste 50 ani
  • diabetul zaharat
  • miopie mare
  • inflamatii oculare
  • operatie de cataracta

Mai rar pot aparea datorita hemoragiilor si inflamatiilor corpului vitros.

Tratament

Daca nu sunt insotite de simptome precum instalarea mai multor pete in campul vizual si aparitia unor flash-uri luminoase, ingustarea campului vizual, reducerea rapida a vederii centralesau  incetosarea vederii intr-un timp scurt nu necesita tratament.

Totusi, atunci cand apar prima oara trebuie consultat un oftalmolog, pentru a exclude alte cauze ale acestor manifestari. Acesta va lua in considerare simptomele, istoricul patologic si prezenta factorilor de risc si va investiga integritatea retinei, deoarece ruptura de retina este nedureroasa si insotita doar de simptome oculare.

Cand miodezopsiile sunt deranjante, miscarea rapida a globilor oculari in sus si in jos sau spre laterale poate determina stabilizarea lor intr-o pozitie din afara campului vizual.

Cand vederea este afectata grav se poate recurge la eliminarea miodezopsiilor chirurgical, prin inlocuirea vitrosului cu o solutie salina. Acesta operatie, insa este riscanta putand duce la ruptura sau detasarea retinei, cataracta sau chiar pierderea verderii, motiv pentru care nu este realizata decat in cazuri exceptionale.

Miodezopsiile pot anunta, insa si o ruptura de retina, deoarece, pe masuara ce corpul vitros isi schimba proprietatile, tinde sa se contracte, indepartandu-se de retina. Cand corpul vitros se separa de retina apare dezlipirea de vitros, ce apare la jumatate din persoanele peste 50 ani si nu afecteaza vederea. Pe masura ce corpul vitros se indeparteaza de retina si zona afectata se mareste pot aparea si flash-uri luminoase.

Odata cu dezlipirea de vitros poate aparea ruptura de retina, fluidul din vitros patrunde prin acesta bresa si se acumuleaza lichid intre retina si coroida(stratul alaturat retinei, ce asigura vascularizatia acesteia), cu rezultate din cele mai grave:dezlipirea de retina, cu urmari grave asupra vederii.

In acest caz se poate interveni chirurgical, inainte ca retina sa se decoleze, prin fotocoagulare cu laser, crioterapie sau retinopexie pneumatica.

Un tratament revolutionar in constitiue terapia laser, insa unii pacienti nu constata nici o imbunatatire. Laserul poate dizolva miodezopsiile si sa le faca mai putin vizibile, dar exista riscul afectarii retinei, daca exista erori de focalizare a fasciculuilui laserului.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.