Obiceiuri zilnice ce va afecteaza vederea

  1. Nepurtarea ochelarilor de soare

Expunerea imtensiva la radiatiile UV afecteaza retina si poate avea ca efect aparitia  cataractei, pteochirigionului si a  fotokeratitei. Asa ca, folositi ochelarii de soare de cate ori sunteti afara, deoarece este mai important pentru sanatatea ochilor decat realizati. Daca purtati lentile de contact, alegeti o varianta cu protectie UV.

  1. Purtarea lentilelor de contact vechi

Oricat ar parea de inofensive, lentilele de contact care au iesit din termenul de valabilitate pot creste riscul aparitiei unei infectii, lentilele zilnice nu pot fi purtate mai mult de o zi, cele lunare nu pot fi purtate mai mult de 30 zile.

Dormitul cu lentilele de contact care nu sunt de tipul night&day, purtatrea lentilelor de contact dupa ce alta persoana le-a folosit si neschimbarea solutiei in caseta lentilelor de contact cateva saptamani pot afecta grav ochii.

  1. Frecarea ochilor

Chiar daca va aduce alinare, frecatul ochilor imprastie bacteriile in ochi. Astfel, puteti sa introduceti germeni in ochi, sa deteriorati corneea, iar in cazuri grave pot aparea inrosiri ale ochilor sau keratoconus. De asemenea, daca aveti ceva in ochi, prin frecare puteti sa mariti leziunea, iar obiectul sa intre mai adanc.

Incercati sa clipiti, pentru ca lacrimile sa curate corpul strain, folositi lacrimi artificiale sau, in cazuri grave, mergeti la medic.

  1. Purtarea lentilelor de contact la piscina sau la dus

Purtarea lentilelor de contact in orice fel de mediu lichid, ocean, piscine, la dus, poate permite bacteriilor sa intre in ochi si sa se fixeze sub ele, cu urmari ca  aparitia infectiilor. In cazuri grave, virusi ca acanthamoeba pot duce la pierderea vederii.

  1. Folosirea fardurilor expirate

Este necesar sa aruncati fardurile daca expira, deoarece folosirea lor va poate irita ochii sau poate duce la o infectie urata. De regula, dermatograful poate fi folosit trei luni de zile, fardul si  rimelul intre sase si noua luni de zile. O regula buna este ca atunci cand isi schimba consistenta sa le aruncati. Si nu adaugati apa, deoarece bacteriile se dezvolta mai repede in apa.

  1. Fumatul

In oftalmologie, fumatul este asociat cu un risc marit de cataracta si degenerescenta maculara, cu pierderi de vedere la persoanele peste 50 ani. Fumatul dubleaza riscul aparitiei acestor afectiuni.

  1. Fixarea smarphone-ului timp indelungat

Daca stati la calculator sau folositi smartphone-ul toata ziua, rata clipirii scade, lumina albastra ajunge pe retina si ochii obosesc. Clipitul mai rar duce la un deficit de lacrimi, iar fara lubrifiere apare senzatia de ochi uscati, obositi si vedere in ceata. Aceasta senzatie poate dura pana la cateva ore si poate duce la dureri de cap.

Exista dovezi ca timpul indelungat petrecut in fata dispozitivelor ce emit lumina albastra duce la deteriorarea retinei si inmultirea cazurilor de miopie.

Se recomanda sa faceti pauze de 10 minute la fiecare ora si sa relaxati privirea.

  1. Nepurtarea ochelarilor de protectie

Indiferent ce activitati desfasurati, purtati ochelarii de protectie, pentru a preveni ranirea ochilor. Atat la munca, cat si acasa, accidente ca ranirea cu solutii de curatenie sau cu corpi straini sunt numeroase.

  1. Amanarea controlului oftalmologic anual

Prezentarea la controlul anual oftalmologic este importanta deoarece va asigura de sanatatea ochilor dumneavoastra. Chiar daca simtiti ca vederea dumneavoastra este perfecta, exista o posibilitate ca ceva sa nu fie in regula si sa nu realizati.

Multi pacienti nu solicita ajutorul specialistului decat cand este prea tarziu si vederea le este deja diminuata. Depistarea timpurie a afectiunilor vederii poate face diferenta in protejarea vederii dumneavoastra.

  1. Folosirea lacrimilor artificiale in exces

Lacrimile artificiale pot  sa va ajute cand aveti ochii obositi, dar folosirea lor excesiva poate avea ca urmare inrosirea ochilor, deoarece acestea actioneaza prin constrictia vaselor de sange, ce are efect invers la supradozare.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.