Ochelarii de citit

Cand apare prezbiopia, cel mai frecvent dupa varsta de 40 ani, cristalinul incepe sa-si piarda elasticitatea si abilitatea naturala a ochiului de a se concentra asupra unor obiecte de mici dimensiuni scade, ceea ce determina aparitia vederii neclare la aproape. Solutia pentru acesta problema o constituie purtarea ochelarilor de citit. In urma unui consult de specialitate se vor stabili dioptriile necesare.

Cand va prezentati la specialist pentru  consult, pentru a beneficia de solutia cea mai buna, este important sa specificati urmatoarele:

  • Simptomele
  • Daca sunteti hipermetrop, astigmat sau miop
  • Distanta de lucru.

Simptomele ce pot aparea sunt:

  • vedere neclara
  • durere de cap
  • dureri oculare
  • dificultati de concentrare

Ametropii existente

Odata cu instalarea prezbiopiei, hipermetropul, miopul si astigmatul au nevoie de a doua pereche de ochelari, deoarece ochelarii permanenti purtati pana atunci nu ii mai ajuta.

Ochelarii de citit/calculator sunt necesari si sub varsta de 40 ani, in momentul in care apar probleme la efortul vizual sustinut (ore intregi de citit sau in fata calculatorului). Cele mai intalnite simptome sunt tulburarea intermitenta a vederii de aproape sau aparitia durerilor de cap. In acest caz este vorba de astenopia acomodativa.

Distanta de lucru

Este important să facem distincția între ochelarii pentru citit și ochelarii pentru calculator. Dacă folosim ochelarii pentru citit atunci când lucrăm la calculator, putem observa că aceștia nu ne sunt de ajutor, deoarece dioptriile sunt prea mari. Distanta standard pentru folosirea ochelarilor de citit este de 0.33 m iar distanta pana la un monitor de calculator poate fi de pana la 1 m.

Pentru tablete si telefoane mobile poate fi folosit ochelarul de citit, dar pentru monitorul de calculator, unde distanta nu poate fi reglata pana la 0.33 m sunt necesare alte dioptrii.

Este important sa specificati activitatea pe care o desfasurati pentru a stabili impreuna cu specialistul distanta la care veti folosi ochelarii.

Variante si mod de purtare

Pentru cei care sunt la primul ochelar, un ochelar monofocal este cea mai buna varianta.  Sunt recomandati dacă aveti nevoie de ochelari de apropiere doar ocazional (scris, citit, cusut, computer).

Ochelarii monofocali pentru citit pot avea rame cu lentile mai mici pentru a putea privi pe deasupra lor.

Daca sunteti un tanar prezbit, puteti opta pentru lentilele speciale pentru tineri prezbiti, care asigura suport de 0.5 dpt sau 0.8 dpt  pentru lucrul aproape. Acestia au o trecere lina catre dioptria de aproape si elimina astfel oboseala oculara.

In cazul in care sumteti purtator de ochelari, puteti opta pentru o pereche de ochelari bifocali sau  progresivi.

Daca lucrati multe ore la calculator exista varianta ochelarilor degresivi sau progresivi.

Indiferent de problemele pe care le aveti, puteti lua decizia potrivita numai impreuna cu specialistul.

Ochelarii de citit gata făcuți, care pot fi cumpărați din bazar ori supermarket, deși ieftini, sunt de evitat. Chiar dacă dioptriile lor corespund defectului  vizual (presupunând că aveti aceleași dioptrii la ambii ochi), trebuie respectați și alți parametri: distanța pupilară, înălțimea pupilară, reglarea ramei la nivelul nasului și urechilor etc. Ca să va bucurati de un confort vizual maxim, va recomandam să va faceti ochelarii într-un centru de optică autorizat.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.