Ochelarii de soare polarizati

ochelari de soareeliminare stralucireLentilele polarizate sunt diferite de cele standard, avand rolul de a reduce stralucirea soarelui cu o eficienta de zece ori mai mare decat cea oferita de ochelarii de soare normali.

Lumina zilei circula in unde care variaza in toate directiile. Si lumina polarizanta circula dar se misca in doua dimensiuni : orizontal si vertical. Lumina verticala ajunge la ochi permitand sa se vada culorile si contrastele, in timp ce lumina orizontala distorsioneaza imaginea. Ochelarii cu lentile polarizate sunt singurii care blocheaza lumina polarizanta orizontala, fitreaza si lasa sa treaca numai lumina ce poate fi absorbita de ochi. Mai mult, acesti ochelari polarizati prin tehnologia de ultima ora intensifica contrastele si imbunatatesc perceptia culorilor asigurand o relaxare a ochilor.

filtru ochelari de soareLumina soarelui poate fi absorbita sau reflectata in mai multe directii. Razele care sunt reflectate de pe suprafete orizontale cum ar fi apa, uscatul sau plafonul unei masini sunt de obicei reflectate intr-o directie similara, orizontala. Aceasta reflexie a luminii produce o sursa de disconfort la nivelul ochilor, ce poate produce orbire temporara. 


Lentilele polarizate contin un filtru laminat ce permite doar luminii care este orientata vertical sa patrunda pana la ochi. In acest fel lumina orientata orizontal este “blocata”, astfel stralucirea orbitoare este practic eliminata.

 

 

Care sunt avantajele ochelarilor de soare cu lentile polarizate?

O pereche de ochelari de soare cu lentile polarizate ofera urmatoarele avantaje:

  1. Perceperea profunzimii

Lentilele de culoare galbena ofera cel mai bun nivel de percepere a profunzimii, datorita faptului ca ele filtreaza lumina ambastra. Aceasta profunzime este foarte importanta in sporturi precum vanatoare, pescuit. Faptul ca lumina albastra este “absorbita” ajuta sa vedem pana si cea mai mica miscare din campul vizual.

  1. Absorbtia razelor ultraviolete (UV)

Lentilele polarizate galbene ofera contrast sporit in conditii de luminozitate scazuta pentru ca ele absorb razele UV (ultraviolete) si lumina albastra, facand totul sa para mai luminos si mai clar. Acest aspect confera un plus atunci cand purtam ochelarii cu lentila galbena in zile cu ceata sau la rasarit si la apus.

  1. Scaderea nivelului de oboseala al ochilor

Daca obisnuiesti sa conduci masina chiar si pentru o scurta perioada de timp, iti recomandam ochelari polarizati cu lentila galbena. Lentilele de culoare galbena reduc oboseala pentru simplul fapt ca ele adauga contrast imaginilor formate pe retina. Condusul in timpul serii este totodata mai odihnitor cu aceste lentile pentru faptul ca se mareste claritatea a tot ceea ce vedem.

Lentilele polatrizate imbunatatesc confortul vizual,  imbunatatesc contrastul si claritatea imaginii, permit perceperea culorilor reale,elimina reflexiile si au 100% protectie UV.

Astfel, vederea este imbunatatita si obiectul vizualizat va avea forma si culorile mai clare. Lentilele polarizate sunt foarte utile si in zonele montane, acoperite cu zapada pentru ca reduc efectul de orbire. Acest tip de ochelari de soare mai este util pentru cei care merg la pescuit, sofeaza, pentru alergatori, biciclisti, etc.
Lentile polarizate – ajuta in reducerea luminozitatii in special cand lumina se reflecta puternic (apa, sosele si alte suprafete similare).
 Ochelarii de soare obisnuiti nu sunt polarizati, ceea ce inseamna ca lentila permite razelor de lumina sa treaca prin ea exact sub acelasi unghi sub care a fost reflectata de suprafata unui obiect. Acest lucru cauzeaza de exemplu probleme pentru soferii care conduc pe o sosea umeda, acestia fiind orbiti de radiatia luminoasa reflectata de apa de sosea, sau pentru pescari care sunt orbiti de lumina reflectata de suprafata apei.

Lentilele polarizate nu ofera insa protectia total pentru stralucire. Daca suprafata apei este agitata si formeaza valuri cu unghiuri peste 45 de grade o parte din reflexiile din plan orizontal pot trece prin lentila. Soferii si pescarii sunt cei mai avantajati de lentilele polarizate deorece intalnesc  cele mai multe suprafete orizontale.

 Exista totusi si o limitare a acestui tip de lentile. Ele nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelari cu purtare zilnica deoarece datorita filtrului polarizat imaginea de pe monitoarele LCD (ecran telefon, monitor calculator, televizor) sau prin unele viziere de casca moto va fi distorsionata  iar afisajul de pe bordul anumitor masini poate deveni greu de citit.

Initial, ochelarii de soare cu lentila polarizata au fost conceputi in special pentru pescari si persoane care circula frecvent cu barca.

Insa pentru ca ochelarii de soare elimina reflexiile luminii, o gama tot mai mare de persoane a inceput sa foloseasca ochelarii de soare cu lentile polarizate si sa se bucure de beneficiile oferite de acestea. Ochelarii polarizati sunt recomandati in special celor care conduc, celor care practica sporturi in aer liber, dar si publicului larg.

Atunci cand vine vorba de ochelari polarizati exista o multitudine de culori ale lentilelor. Cei mai raspanditi ochelari polarizatisunt cei cu lentile maro, insa se gasesc o intreaga gama de alte culori de lentile, cum ar fi: galbene, gri, negre,verzi, etc.

Insa dintre toate, lentilele de culoare galbena reprezinta una dintre cele mai bune alegeri. Atletii, pescarii, cei care lucreaza in natura  cat si alte categorii de persoane aleg sa isi cumpere ochelari de soare polarizati cu lentila galbena. Lentila galbena polarizata absoarbe razele albastre si ultraviolete (UV) si ofera profunzime si contrast mai bun imaginii.

cu_fara ochelari polarizantiUn plus de calitate adus lentilelor de soare polarizante constă şi în depunerea pe suprafaţa lentilei a unor diferite tratamente antireflex, care asigură o claritate maximă a imaginii sau de asemeni, a unui tratament  de durificare obţinut prin aplicarea unui strat protector  de lac pe lentilele din plastic, acesta conferind lentilei rezistenţă sporită la deteriorări cauzate de acţiuni mecanice (zgârieturi, frecări etc.).

Avantajul unei lentile de soare polarizantă cu tratament antireflex, în concurs cu lentilele polarizante netratate, este că acele reflexii care se formează pe suprafaţa lentilei, în medie de 10-15%, se reduc drastic până la un procent de 1-4% şi implicit veţi putea vedea mai bine şi mai clar tocmai datorită eliminarii acestor reflexii. Totodată, lumina care cade pe suprafaţa unei lentile netratate antireflex, nu va trece în întregime prin aceasta, ci o parte din această lumină va fi reflectată înapoi (ca o oglindă spre exemplu) şi va forma reflexii deranjante care reduc claritatea, asta şi datorita reflexiei corneei (pe lentilă aparând reflexia propriului ochi), reflexii foarte stânjenitoare pentru purtător.  Toate aceste inconveniente sunt eliminate prin aplicarea tratamentului antireflex.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.