Ochelarii de soare

Ochelarii de soare trebuie sa ne ofere protectie impotriva razelor ultraviolete (UV). Ultravioletele, desi sint invizibile cu ochiul liber, sensibilizeaza celulele fotoprotectoare care se gasesc in cristalin (lentila ochiului) si duc la imbatrinirea prematura a acestuia, favorizind aparitia cataractei (opacifierea cristalinului).

Când nu avem protecţie, cantitatea de ultraviolete care trece către structurile interne ale ochiului este mult mai mare deoarece pupila se dilată, dar neavand protecţie, ultravioletele trec, afectand retina. Cea mai cunoscută boală a ochiului care poate apărea din această cauză este cataracta, degenerescenţa maculară. De asemenea, pot să apară boli cum sunt  pterigion sau pinguerola. Dacă efectele acestor boli apar abia după câţiva ani, oftalmologii atrag atenţia că una dintre consecinţele imediate ale ochelarilor fără protecţie este apariţia sau creşterea dioptriilor. Efectul pe termen scurt ale expunerii excesive la ultraviolete, la nivel ocular este aparitia arsurilor corneene(ochi cu aspect injectat, inlacrimati, rosii, umflati si foarte durerosi).

Nu toate lentilele colorate ofera ochilor dumneavoastra protectie UV. Cand cumparati o pereche de ochelari de soare cautati marcajul CE, care atesta conformitatea cu limitele europene de protectie UV. Fiecare lentila a ochelarilor de soare este specifica anumitor conditii de iluminare, numarul corespunzator categoriei de filtru pentru protectie UV a acestora este inscrisa pe bratul ochelarului, dupa marcajul CE.

Exista cinci categorii de filtre:

  • 0, un filtru foarte usor, pentru protectie luminoasa minima;
  • 1-2 un filtru de la luminos la intunecat, folosit in Europa;
  • un filtru foarte intunecat, folosit in zonele tropicale, la munte si pe suprafetele acvatice;
  • un filtru foarte intunecat, pentru lumina solara extrema, de exemplu pe un ghetar.

De aceea specialiştii nu vă recomandă să conduceţi cu ochelari care au filtrul 4.

Lentilele ochelarilor de soare pot fi atat pentru protectie cat si pentru corectarea viciilor de refractie. Lentilele de soare cu dioptrii pot fi realizate atat pentru corectie monofocala, bifocala cat si multifocala, intr-o gama larga de culori si tratamente.

Toti producatorii de lentile de renume produc si lentile de soare cu dioptrii. Intr-un centru de optica specializat veti gasi mostre de culoare, ca sa puteti alege culoarea dorita. De regula se folosesc culorile gri, verde-gri, verde si maro, dar la cerere se pot realiza si alte nuante. Pentru a obtine un ochelar de calitate, este important sa apelati doar la centre de optica specializate, care va ofera informatii despre tipul lentilei si ofera si certificat de garantie si conformitate pentru ochelarii cu lentile cu filtre solare.

Rolul acestor lentile  este de va proteja ochii de actiunea nociva a razelor ultraviolete si sa va confere un confort sporit. Va recomandam  sa alegeti lentile care au si filtru polarizant, deoarece lentila polarizata este special conceputa sa reduca atat luminozitatea intensa pe care o resimtim in zilele insorite cat si sa diminueze stralucirile deranjante de pe suprafetele plane. Lentilele polarizate reduc stralucirea si sporesc vizibilitatea.  Cum putem verifica dacă ochelarii sunt sau nu polarizaţi? Există teste speciale, anumite imagini care se văd doar atunci când avem o lentilă polarizată sau putem privi la display-ul telefonului mobil, rotind telefonul la 90 de grade, imaginea ar trebui sa se întunece.

Culoarea filtrului solar

Filtrele galben şi portocaliu – sunt recomandate şoferilor deoarece îmbunătatesc contrastele cromatice.

Filtrele albastru şi verde – sunt recomandate pentru persoanele cu hipermetropie.

Filtrul gri – este odihnitor şi nu alterează percepţia culorilor.

Filtrul maro – recomandat miopilor.

Peste 90% dintre  reactiile pe care le avem la volan depind de o vedere buna. In timp ce multe persoane considera ca o zi senina, luminoasa este optima pentru condus, realitatea este alta: fenomenul de orbire generat de soare, zapada, cand conducem autovehicule este un factor important ce contribuie la producerea de accidente fatale.

Timpul de reactie se imbunatateste cu o treime de secunda la soferii ce poarta lentile polarizate.Sunt situatii in care lentilele polarizate prin faptul ca blocheaza reflexia, imbunatatesc claritatea vederii cu 70%, comparativ cu lentilele normale, permitand purtatorilor sa se bucure de o mai mare claritate a vederii.

cu-ochelari_soare fara-ochelari_soare

 

 

 

 

 

 

 

Pe timp de iarna fenomenul de reflexie a razelor solare este mai mare din cauza zapezii de aceea este important pentru conducatorii auto sa fie informati cu privire la beneficiul purtarii unor lentile polarizate. Dificultatile de vedere in timpul sofatului intr-o zi insorita si/sau cu zapada sunt foarte frecvent intalnite la purtatorii de ochelari pentru distanta. Ochelarii cu lentile polarizate cu dioptrii amelioreaza aceste dificultati.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.