Orjeletul (Ulciorul)

UlciorUlciorul se dezvoltă atunci când una dintre glandele de la marginea pleoapei se infecteaza. Asemanator cu un cos, un ulcior poate creşte în interiorul sau în afara pleoapei. Ulcioarele apar la orice varsta. Zonele afectate sunt sensibile, cu roşeaţă localizata, şi umflături. In general nu impiedica vederea.

Orjeletul (urciorul) si salazionul sunt probleme care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare.

Urciorul  este infectia unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei, care inconjoara baza unei gene. Initial apare ca o mica umflatura rosie, moale, care atinge un maxim in 3 zile. urciorul se sparge apoi, dreneaza si se vindeca in aproximativ o saptamana.

Salazionul este o inflamatie a glandelor sebacee profunde de la nivelul pleoapelor. Nu este o infectie. Salazionul tipic se dezvolta lent pe parcursul a 2-3 saptamani, in general fara durere oculara.

Cauze

 • frecatului pleoapei, iritand glandele sebacee;bacteriile de la nivelul mainii pot cauza infectia.
 • utilizarea rimelului, conturului de ochi sau a altor produse cosmetice, care pot irita ochiul. Daca aceste produse sunt contaminate cu bacterii poate apare o infectie.

Un salazion se poate dezvolta dintr-un orjelet intern care nu dreneaza si nu se vindeca. Cand porii glandelor sebacee sunt blocati poate apare atat orjeletul intern cat si salazionul. Porii nu se mai dreneaza astfel si se inflameaza.

O alta problema care se poate adauga sau cu care poate fi confundat urciorul este o infectie sau inflamatie a pleoapei numita blefarita.O blefarita care se cronicizeaza va favoriza aparitia orjeletului.Incidenta acestei infectii este mai crescuta la persoanele cu diabet.

Preventie

 • nu se freaca ochii, ceea ce-i poate irita si raspandi infectia
 • se protejeaza ochii de praf si poluanti din aer prin purtarea de ochelari de protectie, mai ales cand greblati sau tundeti gazonul
 • se inlocuiesc cosmeticele, mai ales rimelul cel putin o data la 6 luni. Bacteriile se pot dezvolta in acestea
 • se trateaza prompt orice inflamatie sau infectie a pleoapelor(blefarita), in caz contrar infectia se poate extinde la glandele sebacee ale pleoapei si cauzeaza urcior.

Desi majoritatea ulcioarelor si salazioanelor nu sunt contagioase:

 • evitati folosirea in comun a prosoapelor, buretilor de baie sau a cosmeticelor
 • spalati frecvent mainile si nu frecati ochii, mai ales daca aveti grija de cineva cu urcior sau orice fel de infectie
 • se spala frecvent mainile daca aveti o infectie in organism si nu se introduc in ochi.

Tratamentul ambulator pentru urcior si salzion este in mod normal suficient. Urmatoarele masuri scad disconfortul si ajuta la vindecare:

 • nu se vor folosi cosmetice sau lentile de contact pana la vindecarea completa a urciorului sau salazionului
 • se aplica comprese calde, umede. Compresele calde, umede aplicate de 3-6 ori pe zi ajuta la vindecarea mai rapida. Compresa calda ar putea de asemenea ajuta la deblocarea porilor glandelor pentru a se drena si a incepe sa se vindece. Inainte de aplicare se vor spala mainile. Se utilizeza o panza moale sau tifon muiat in apa calda. Nu se va utiliza apa fierbinte si nu se va incalzi tifonul umed in cuptorul cu microunde – compresa se poate infierbanta prea tare si arde pleoapa. Compresa se tine pe pleoapa pana se raceste (normal 5-10 minute). Se poate utiliza si ser fiziologic sau apa de trandafiri in locul apei de la robinet pentru grabirea procesului de vindecare.
 • lasati urciorul sau salazionul sa se sparga singur, fara a-l strange sau deschide

Spalaturile locale cu sampon pentru copii sau cu sampon pentru igiena pleoapelor limiteaza extinderea infectiei si indepartarea secretiilor purulente.
Daca urciorul sau salazionul nu se vindeca prin tratament ambulator este necesar sa apelati la specialist, uneori necesitand unguente cu antibiotice sau picaturi oftalmice.

Inaintea aplicarii unguentelor sau a picaturilor se vor spala mainile.

Nu se atinge varful aplicatorului cu mana. Aplicatorul trebuie sa fie curat si nu trebuie sa atinga ochiul sau pleoapa in momentul aplicarii.

Daca s-a perscris unguent cu antibiotice acesta se aplica in strat subtire pe urcior inainte de culcare.

Ochiul se mentine inchis cateva minute pentru ca picaturile sa difuzeze pe suprafata ochiului si a pleoapei.

La copii se aplica o picatura in coltul interior (cel din apropierea nasului) al ochiului infectat. Apoi copilul va deschide ochiul si picatura se va scurge in interior. Nu se va lasa copilul sa frece ochiul tratat.

Sursa: sfatulmedicului.ro
Bookmark the permalink.

Comments are closed.