Pata oarba si pata galbena

ochiPata oarbă este  amplasata la cca 15° în zona temporală a fundului ochiului, fiind punctul unde nervul optic părăsește globul ocular. In zona petei oarbe nefiind receptori optici nu se formeaza imagini, această deficiență fiind compensată de zona înconjurătoare bogată în senzori optici.

Noi nu percepem pata oarba deoarece nu se afla in centrul campului vizual, iar creierul completeaza imaginea zonei care lipseste.

Ca sa va gasiti pata oarba:

Cu imaginea de mai jos pe monitor, inchideti sau acoperiti ochiul drept, iar cu ochiul stang sa priviti fix la cerc, fiind pe aceeasi directie la o distanta de aproximativ 1m. Privirea asupra cercului trebuie sa fie fixa si sa nu miscati globul ocular. Se va observa undeva in lateral crucea.

Va apropiati incet de monitor, iar la un moment dat crucea va disparea din campul vizual, urmand sa reapara din nou pe masura ce va veti apropia. Zona in care nu a fost vizibila crucea, in acel interval de distante, este proiectia imaginii crucii in perimetrul petei oarbe.
test

Pata galbenă sau macula lutea se află așezata temporal (direcția tâmplei)in  centrul zonei mai puțin vascularizate într-o depresiune mică (Fovea centralis)  regiunea colorată mai intens din fundul ochiului, având culoarea galbenă, care se datorează pigmentului luteină.
Aici pe maculă sau macula lutea cu Fovea centralis se formează imaginea cea mai clară a vederii, denumirea de pată galbenă datorandu-se culorii sale.

 

diagrama ochi  diagrama ochi2

Cu un diametru de câţiva milimetri, are cea mai mare densitate de celule receptoare, celule cu conuri şi bastonaşe, responsabile de captarea luminii. Cristalinul focalizează razele de lumină la nivelul maculei şi se obţine, astfel, o imagine clară. Radiaţiile emise de razele de lumină cauzează anumite procese metabolice în interiorul ochiului, care produc substanţe oxidante periculoase, radicalii liberi, aceştia acţionând asupra retinei.

In timp ce pierderea vederii periferice poate trece neobservata, afectiunile maculei pot determina pierderi ale campului vizual central, ce afecteaza vederea permanent.

Distrugerea progresiva a maculei apare in degenerarea maculara datorata varstei, care poate crea un orificiu in macula. Degenerescenta maculara este o afectiune oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular. Macula are rol in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala.
Vederea centrala este necesara in desfasurarea unor activitati ca cititul, condusul de autovehicule si recunoasterea persoanelor. Intrucat degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, nu apare orbirea completa. Riscul de aparitie al degenerescentei maculare creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani.
Exista doua forme de degenerescenta maculara. Ambele forme afecteaza doar un singur ochi, dar daca boala apare la un ochi, in cele din urma va aparea si la celalalt.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.