Riscurile purtării lentilelor de contact

lentile contact2Persoanele care prefera sa foloseasca lentile de contact in locul ochelarilor sunt avertizate de catre medicii oftalmologi si optometristi sa fie atente de unde le cumpara si, nu in ultimul rand, cum le utilizeaza. Asta pentru ca, in ultimii ani, tot mai multe persoane care folosesc lentile de contact pentru corectarea vederii au ajuns la spital cu infectii grave.

Producatorii de lentile de contact vor sa se asigure ca pacientii cumpara, poarta si beneficiaza de lentile de contact in conditii de siguranta.

Consumatorii nu trebuie sa aiba posibilitatea de a cumpara si a purta lentile de contact la intamplare; trebuie sa fie instruiti adecvat si sa poarte lentile recomandate de catre specialisti”, a declarat presedintele Euromcontact, Helmer Schweizer. Pentru a nu exista riscul infectiilor, consumatorii trebuie sa cumpere lentilele de contact de la producatori specializati. De asemenea, medicii ii avertizeaza pe cei ce vor sa poarte lentile sa evite produsele aduse din tarile asiatice sau pe cele care sunt comercializate pe Internet. In plus, ambalajul lentilelor trebuie sa fie certificat de Comunitatea Europeana.

Procurarea acestora de pe site-uri online nerecunoscute de un producator autorizat de lentile de contact  poate fi riscanta deoarece exista riscul de infectii oculare grave care merg pana la pierderea ochiului. Medicii avertizeaza asupra pericolului major a folosirii medicamentelor si dispozitivelor medicale cumparte de pe diverse siteuri care fie sunt contrafacute fie nesterile.

Atragem atenţia asupra pericolului major al achiziţionării şi folosirii medicamentelor şi dispozitivelor medicale cumpărate de pe diverse site-uri, acestea fiind de multe ori contrafacute sau nesterile” spune professor dr. Monica Pop.

Zilele trecute a fost prezentat cazul unui tanar care a achizitionat online lentilele de contact iar una din acestea i-a afectat ochiul.

„E vorba de un stafilococ extrem de agresiv. Oricat ar fi gresit el, nu se punea problema sa apara a doua zi simptomele, deci categoric era lentila supra infectata. Asta inseamna achizitie de pe internet, riscul e major”, mai spune dr. Monica Pop.

Cei care vor sa poarte aceste produse trebuie sa fie supravegheati de catre un specialist care sa le dea informatii adecvate cu privire la intretinerea, portul recomandat al lentilelor, si alte aspecte legate de aceste produse. Numai specialistii din domeniu sunt in masura sa prescrie tipul adecvat de lentile si sa verifice gradul de adaptare a acestora, dupa o perioada de proba.

În majoritatea cazurilor opţiunea de a purta lentile de contact este a pacientului, care doreşte să evite permanent sau ocazional purtarea ochelarilor consideraţi inestetici sau incomozi, alteori lentilele de contact sunt o necesitate, de exemplu la unii sportivi sau în anumite profesii care nu permit purtarea ochelarilor.

Există însă şi situaţii în care lentilele de contact sunt indicate de către medic pentru că asigură o vedere mai bună decât ochelarii (de exemplu în miopiile mari) sau corectează vicii de refracţie care nu pot fi tratate cu ochelari ( anizometropia – diferenţa mare de dioptii între cei doi ochi, situaţie în care lentila de contact purtată încă din copilărie poate preveni ambliopia-scăderea ireversibilă a vederii).

Mai puţin cunoscute sunt lentilele pur terapeutice, care sunt indicate ca „pansament” în anumite boli ale ochiului sau după unele intervenţii chirurgicale oftalmologice.

Indiferent că este vorba despre o lentilă medicală sau estetică, aceasta trebuie să fie prescrisă de medicul oftalmolog în urma unui consult oftalmologic specific care să precizeze în primul rând dacă nu există o contraindicaţie pentru portul lentilelor de contact.

Medicul va preciza exact în prescripţie tipul de lentilă de contact, va instrui pacientul cum să manevreze şi să întreţină lentilele de contact şi îl va informa despre eventualele complicaţii care pot apărea. Complicaţiile cauzate de lentilele de contact sunt rare şi puţin grave dacă se respectă strict indicaţiile medicului, în special regulile de igienă, timpul de purtare, frecvenţa de înlocuire.

Foarte important este ca purtătorul de lentile de contact să ştie că în cazul în care lentila nu este confortabilă sau ochiul este roşu trebuie să îndepărteze imediat lentila de contact iar dacă simptomele persistă să se prezinte la medic. Chiar dacă lentila de contact este perfect tolerată, controlul oftalmologic periodic este necesar. Oftalmologii avertizeaza purtatorii de lentile de contact sa nu-si imprumute lentilele prietenilor.
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale individuale si sunt destinate nevoilor specifice purtatorului caruia i-au fost prescrise. Schimbul de lentile poate provoca inclusiv transmiterea anumitor bacterii, care pot conduce la infectii oculare grave.

Tipuri principale de infectii:
Aceste infectii pot fi grave si trebuie ingrijite de un oftalmolog.

Bacteriene
Bacteriile, inclusiv Staphylococcus aureus (cum ar fi MRSA) si Pseudmonas aerugenosa, poate infecta ochii de la lentilele de contact. Aceste bacterii se raspandesc prin piele sau cu apa atunci cand o persoana care foloseate lentilele de contact nu se curata corect. Aceste infectii se trateaza cu antibiotice, pe baza de prescriptie medicala, antibiotic picaturi in ochi.

Parazitii
Un parazit foarte rar, Acanthamoeba cheratita, sau AK, poate provoca o infectie la ochi care duce la pierderea vederii si chiar orbire. Aceasta este cauzata de un Acanthamoeba, care este o amiba, un organism celular. Aceasta infectie poate veni de la folosirea apei de la robinet atunci cand lentile de contact sunt spalate. Lentile ar trebui sa fie clatite si depozitate intr-o solutie pentru lentile recomandat, fara adaos de la robinetul de apa. La inot sau cand stati intr-o cada cu hidromasaj si se poarta de lentile de contact poate duce, deasemenea la infecții sau poate cauza traumatisme la nivelul ochiului.
Diagnosticul precoce este important, deoarece infectia este dificil de tratat, chiar si atunci cand este diagnosticat. Tratamentul necesita un control la oftalmolog si o prescriptie medicamente.
Acesta nu se transmite prin consumul de apa de la robinet sau prin contactul cu aburi.

Virale
Herpes oral (rani HSV-1) se poate raspandi oral cu ochiul de la blistere herpes pre-existente. Nu atingeti ochii, fara spalare corecta a mainilor, mai ales daca aveti leziuni herpetice sau herpes in jurul gurii sau in alta parte.

Fungice
Riscul de keratite fungice este crescut prin utilizarea de lentile de contact. Cei cu sistemul imunitar scazut sau boala de ochi sunt mai predispusi.

Pentru o utilizare sigura si confortabila a lentilelor de contact este foarte important sa urmati instructiunile specialistului. Pentru curatarea si clatirea lentilelor de contact este necesar, in prealabil, sa va spalati, clatiti si stergeti pe maini. Curatarea lentilelor de contact trebuie facuta doar cu sistemul de intretinere a lentilelor de contact recomandat de specialist.  Lentilele de contact trebuie pastrate numai in recipientul special de pastrare. Acesta se curata numai cu sistemul de intretinere si se inlocuiste in functie de recomandarile specialistului.

Exista doua modalitati prin care se poate evita intretinerea lentilelor de contact.

  • Una din ele se refera la lentilele de contact cu regim de purtare continua, ce se pot purta pana la expirarea termenul de inlocuire recomandat de specialist. Din pacate purtarea extinsa nu este o idee buna pentru toti pacientii si prezinta o crestere a riscului aparitiei complicatiilor oculare.
  • Cea de-a doua o reprezinta lentilele de contact cu inlocuire zilnica. Aceasta varianta este considerata de cei mai multi specialisti ca fiind cea mai buna deoarece este cea mai sanatoasa modalitate de inlocuire a lentilelor de contact, prin eliminarea efectului negativ al depozitelor de la o zi la alta.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.