Simptome si afectiuni oculare ale varstnicilor

varstniciOchii noștri își reduc performanţele, mai ales după 60 de ani. Unele modificări ale ochilor legate de vârstă, cum este prezbiopia, sunt perfect normale și nu sunt înțelese ca „boli”. Prezbiopia apare după vârsta de 40 de ani si  este o pierdere naturală a abilităţii de focalizare. Temporar, putem compensa scăderea treptată a capacității de focalizare, prin îndepărtarea obiectelor de ochi – în cazul cărţilor sau a ziarelor – pentru a vedea clar literele.

Cataracta, este o afectiune adesea întâlnită la persoanele în vârstă si poate fi considerată un proces firesc al îmbătrânirii.

Afecţiuni  ale ochilor datorate  înaintarii  în vârstă, cu potenţial ridicat de a  afecta progresiv calitatea vieții sunt:  glaucomul, degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) şi retinopatia diabetică.

Afecţiuni legate direct de înaintarea în vârstă:

Cataracta este opacifierea cristalinului ochiului şi care, în funcţie de localizarea şi dimensiunea sa, poate obtura vederea. Ea poate fi corectată cu ajutorul operaţiei de implant de cristalin artificial. Chirurgia modernă a cataractei este sigură și eficientă, astfel încât, de regulă, vederea pierdută în urma formării cataractei este restabilită complet. Operaţia de cataractă este bine să fie făcută înainte ca boala să avanseze.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este o altă afecţiune care apare odată cu înaintarea în vârstă şi reprezintă una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. DMLV este caracterizată prin deteriorarea maculei ochiului – o zonă mică, din cadrul retinei, responsabilă pentru vederea centrală, care ne ajută să vedem clar detaliile.

Glaucomul este un alt exemplu de afecţiune care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Glaucomul reprezintă de fapt un grup de afecţiuni oculare care conduc la deteriorarea progresivă a nervului optic. Riscul de a dezvolta glaucom crește progresiv după vârsta de 40 de ani.

Retinopatia diabetică este o afecţiune care apare la persoanele cu diabet şi reprezintă o complicaţie gravă a acestuia, care provoacă deteriorarea progresivă a retinei şi pune în pericol vederea. În cazul în care se observă orice modificări ale vederii, este important consultul oftalmologic pentru depistarea cauzelor care au condus la aceste modificări şi începerea cât mai rapidă a tratamentului adecvat.

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem unele dintre abilităţile vizuale pe care le aveam când eram mai tineri. Pe lângă afecţiunile menţionate anterior, în procesul de îmbătrânire au loc şi alte modificări, mai subtile, în structurile ochiului şi în vederea noastră.

Una dintre modificări este reducerea dimensiunii pupilei. Din cauza acestor modificări, după 60 de ani avem nevoie de de trei ori mai multă lumină ambientală pentru a citi decât aveam nevoie la 20 de ani.

De asemenea, persoanele în vârstă sunt mai ușor orbite de lumina puternică a soarelui și de efectul de “orbire” resimțit atunci când trec dintr-un mediu slab iluminat, într-un mediu puternic iluminat. Ochelarii de vedere cu lentile fotocromatice și tratament anti-reflex pot fi de folos în astfel de situații.

În procesul de îmbătrânire, corpul nostru produce mai puține lacrimi, fenomen adesea întâlnit la femei în perioada post-menopauză. Astfel, ochii sunt mai uscaţi şi apare o stare de disconfort cauzată de senzația de arsură, înțepături, sau alte simptome specifice ochilor uscaţi. În acest caz, medicul poate prescrie utilizarea lacrimilor artificiale sau a altor produse destinate sindromului ochiului uscat.

Pierderea vederii periferice este un alt efect natural al îmbătrânirii. Dimensiunea câmpului nostru vizual scade cu 1 până la 3 grade la fiecare deceniu de viață, până la vârsta de 70-80 ani, câmpul vizual periferic putând scădea cu 20-30 de grade. Deoarece reducerea câmpului vizual crește riscul accidentelor auto, precauţia la volan devine extrem de importantă. Astfel, pentru a mări câmpul vizual, este important să întoarcem capul și să ne uităm în ambele sensuri atunci când ne apropiem de intersecții.

Celulele din retină responsabile cu vederea în culori se desensibilizează şi ele odată cu vârsta, iar acest lucru duce la percepția pierderii strălucirii culorilor şi a contrastul dintre culori. În special nuanţele de albastru pot părea mai șterse.

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul vitros sub formă de gel din interiorul ochiului începe să se lichefieze și se îndepărtează de retină, cauzând „apariția” în câmpul vizual a petelor și a punctelor plutitoare și uneori a flash-urilor de lumină. Acest fenomen poartă numele de dezlipire de corp vitros şi este de obicei inofensiv.

Deşi nu putem stopa procesul de îmbătrânire, sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne prezerva sănătatea ochilor şi odată cu aceasta, vederea. O dietă sanatoasă şi un stil de viaţă sănătos, fără fumat, sunt cele mai bune căi naturale de apărare împotriva pierderii vederii odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, controlul oftalmologic regulat este la fel de important în menţinerea sănătăţii ochilor şi a vederii. Specialistul vederii este cel care ne poate oferi recomandări avizate pentru a ne menţine ochii sănătoşi și funcţionali pe toată durata vieţii.

Sunati la serviciile medicale de urgenta daca:

 • va confruntati cu orbirea partiala sau totala a unuia sau a ambilor ochi (chiar daca aceasta este doar temporara);
 • aveti vedere dubla (chiar daca aceasta este temporara);
 • prezentati vedere incetosata sau vederea laterala este afectata;
 • apar brusc pete oarbe, halouri luminoase sau zone vizuale distorsionate;
 • manifestati durere oculara si roseata.

Contactati medicul oftalmolog daca:

 • aveti probleme cu vederea laterala;
 • intervin dificultati in adaptarea ochiului la lumina nocturna sau atunci cand cititi;
 • pierdeti treptat claritatea vederii;
 • aveti probleme in identificarea culorilor;
 • vedeti incetosat atat la distanta cat si aproape;
 • suferiti de diabet zaharat sau aveti un istoric familial de diabet zaharat;
 • prezentati mancarimi sau scurgeri oculare;
 • au loc modificari ale vederii care par a fi legate de medicatie.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.