Vederea binoculara

vedere binocularaVederea binoculară reprezintă capacitatea de a percepe ca o singură imagine imaginile recepţionate de fiecare ochi în parte. Vederea binoculară nu este înnăscută, ci se formează în primele luni de viaţă şi se dezvoltă cel mai frecvent până la vârsta de 5 ani. În tot acest interval, vederea binoculară este o funcţie fragilă, astfel că orice deficienţă a ei trebuie diagnosticată şi tratată cât mai devreme.

Vederea binoculară are 3 grade:

  • percepţie simultană;
  • fuziunea (suprapunerea) celor 2 imagini la nivelul creierului;
  • vederea în spaţiu (stereopsia).

Prezenţa celor 3 grade ale vederii binoculare reprezintă capacitatea aparatului vizual de a percepe în relief obiectele tridimensionale, permiţând aprecierea distanţei şi a adâncimii.

Perceptia tridimensionala prevede localizarea si cuprinderea perceptiva a obiectelor dupa distanta (aproape – departe, in profunzime – in adancime).

Prezenţa vederii binoculare este condiţionată de anumiţi factori: acuitate vizuală bună la ambii ochi, mişcări oculare normale, precum şi absenţa deviaţiilor strabice (ochi paraleli).

Odata cu aparitia tehnologiei 3D au aparut plangeri ca: dureri de cap, vedere neclara sau rau de miscare, care pot indica ca privitorul are o problema cu perceptia adancimii.Totodata aceasta tehnologie poate cauza discomfort chiar si persoanelor cu vedere normala.

Daca apar astfel de plangeri atunci cand copilul foloseste tehnologia 3D, faceti un control oftalmologic pentru a depista eventualele tulburari de vedere, ca:strabism, ambliopie sau anizometropie.

Este foarte important să se realizeze consultul oftalmologic chiar şi în primele luni de viata  pentru a depista momentul în care survine un factor ce perturbă dezvoltarea vederii binoculare, deoarece diagnosticarea şi instituirea tardivă a tratamentului adecvat poate compromite posibilitatea reeducării şi obţinerii unei vederi binoculare normale.

Prezenţa strabismului şi/sau a ambliopiei (ochi leneş) afectează vederea binoculară; de fapt, copilul vede cu un singur ochi, ochiul  predominant iar creierul neutralizează imaginea provenită de la ochiul leneş, sau vede cu fiecare ochi, dar pe rând(neutralizare alternanta).

Un consult oftalmologic complet include: istoricul medical al pacientului, testarea acuităţii vizuale, măsurarea refracţiei oculare, examinarea motilitătii oculare şi examinarea biomicroscopică a polului anterior, precum şi a fundului de ochi.

Scopul consultului oftalmologic este de a prescrie o corecţie optică adecvată pentru îndreptarea eventualelor vicii de refracţie – hipermetropie, astigmatism sau miopie -, pentru obţinerea unei acuităţi vizuale egale la cei doi ochi (prin ocluzia sau penalizarea ochiului cu acuitate vizuală mai bună), prin exerciţii ortoptice, tratarea strabismului (cu ochelari speciali, care pot avea şi prisme încorporate în lentile, sau prin intervenţie chirurgicală).

Tratamentul trebuie început cât mai devreme,  pentru a se putea obţine vederea binoculară şi, astfel, copiii vor putea, la maturitate, să urmeze orice profesii îşi doresc (şoferi profesionişti, chirurgi, arhitecţi, cadru militar) şi, nu în ultimul rând, să se bucure de vizionarea unui film 3D.

Tehnologia 3D nu este daunatoare pentru ochii copiilor, dar se recomanda ca dezvoltarea vederii binoculare la copii sa se faca in spatii deschise, care stimuleaza vederea 3D.

Sursa: saptamanamedicala.ro
Bookmark the permalink.

Comments are closed.