Vederea nou nascutului

nou-nascutLa nastere, nou nascutul  poate sa distinga formele urmarind liniile de imbinare dintre lumina si intuneric. Apoi, la cateva saptamani percepe si prima dintre culorile primare: rosu. In primele lor saptamani si luni de viata, nou nascutii invata cum sa-si foloseasca ochii, iar ochii lor invata cum sa vada. Desi fiecare ochi are propria structura anatomica  care le permite sa inceapa sa vada, cei doi ochi nu stiu inca cum sa functioneze impreuna – iar aceasta “vedere binoculara” se dezvolta rapid pe parcursul primelor saptamani si luni de viata.

Cu toate ca, din punct de vedere fizic, ochii unui nou-nascut sunt capabili sa vada perfect, el nu poate sa focalizeze imaginea la mai mult de 20 cm distanta, deoarece nou-nascutul nu stie inca sa-si acomodeze privirea cu distanta, rezultand vedere in ceata si imposibilitatea distingerii  reliefului sau  culorilor. Vederea lui este neclara si lumina puternica il deranjeaza, motiv care-l face sa clipeasca des.

Practic, nou-nascutul vede numai in alb si negru si distinge mai bine contrastele. Nou-nascutul poate distinge ziua de noapte, isi inchide ochii la lumina puternica si ii redeschide in penumbra, de aceea este bine ca lumina ce-l inconjoara sa nu fie foarte puternica sau prea apropiata. Veti observa ca inca de la nastere il atrag obiectele stralucitoare.

De la nastere pana la 3 luni:

Nou nascutii pot distinge doar pana la 20-30cm si percep doar nuantele de alb, negru si gri. Chiar dupa prima saptamana, bebelusul  reactioneza la miscari si fixeaza fetele.

La o luna, vederea incepe sa se imbunatateasca, iar bebelusul este atras de obiectele mari,cu margini perfect conturate si avand culori contrastante, iar mult timp si-l va petrece studiind spatiul din jurul lui.

La 2 luni bebelusul va putea distinge cateva detalii, cum sunt diferentele dintre culori sau forma fetelor, sau diferentele intre obiectele plane si cele voluminoase.

Campul vizual ii permite bebelusului sa vada pana la aproximativ 60 de cm si cu o deschidere de 30 de grade si astfel, este capabil sa caute privirea unei persoane. Nu poate vedea decat obiectele din imediata lui apropiere si inca nu le urmareste cu privirea.  S-a demonstrat ca in jurul varstei de 5 saptamani, bebelusul incepe sa distinga culorile, mai intai culorile vii: rosu, verde. Pentru inceput va vedea mai bine din fata, dar inca nu distinge detaliile.

Unii bebelusi se uita crucis sau ca a capatat un usor strabism.  La aceasta varsta, ochii bebelusului nu lucreaza in mod sincronizat, parand ca sunt independenti unul de altul. Acest fenomen este frecvent la aceasta varsta si se datoreaza unui deficit fiziologic al tonusului muscular. Pana la varsta de 4 luni este ceva normal.

La 3 luni recunoaste obiectele care ii sunt familiare: biberonul, suzeta. Incepe sa vada diferenta intre albastru si verde. De asemenea, incepe sa urmareasca obiecte in miscare, prin intoarcerea capului.

De la 4 la 6 luni:

Perceptia profunda si coordonarea ochiului cu mana incep sa se dezvolte in jurul varstei de 4 luni. Bebelusul  poate sa recunoasca un obiect si sa-l atinga. Campul sau vizual s-a largit si poate urmari miscarile. Pentru culori, precizia este mai buna si incepe sa distinga nuante. Incepe sa vada mai bine obiectele mai indepartate si distinge galbenul. Este varsta la care incepe sa ridice capul, largindu-si astfel campul vizual. Isi vede mainile pe care le priveste. Incepe sa inteleaga ca ce vede poate fi apucat.  vederea binoculara se stabilizeaza. Bebelusul vede in relief. Incepe sa distinga culorile intermediare: roz, bej.

Progresele motorii si psihice ale copilului sunt strans legate de cele ale vederii sale. Astfel, abia in jurul varstei de 5 luni un bebelus capata vederea binoculara, cea care ii permite sa estimeze distanta la care se afla un obiect. De aceea la aceasta varsta incepe sa incerce sa apuce cu manuta jucarioara pe care i-o aratam. In concluzie, pentru a supraveghea vederea bebelusului, este suficient sa urmarim ansamblul progreselor sale motorii.

Bebelusii pot recunoaste sticlutele, pot sa apuce jucariile pe care i le fluturati in fata si pot chiar sa se tarasca catre obiectele pe care vor sa le apuce. Vederea profunda se dezvolta si bebelusul poate sa vada obiectele din camera sau pe cele de pe terenul de joaca.

Daca aveti indoieli si suspectati bebelusul de strabism, la aceasta varsta ar trebui sa va adresati unui medic oftalmolog pentru a stabili daca bebelusul  are intr-adevar sau nu strabism.

La 6 luni vederea bebelusului  este complet dezvoltata. campul vizual al bebelusului se largeste acum la 60 de grade si incepe sa aprecieze mai bine distantele. El vede deja in relief. Se poate intoarce sa va vada si intinde bratele in directia dumneavoastra. Mersul in patru labe il va ajuta sa isi imbunatateasca perceptia realitatii. Ochii bebelusului sunt suficient de umezi, dar lacrimile cauzate de emotii sunt produse doar de glandele lacrimale, care nu vor intra in functiune inainte de 6 luni, deci pana atunci nu se poate vorbi despre lacrimi (din acest motiv, in cazul bebelusilor cu canalele lacrimale infundate, desfundarea se va face nu mai tarziu de 6 luni).

De la 8 la 12 luni: Coordonarea miscarilor

Totul se clarifica si devine mai precis, culorile, detaliile, reliefurile, contururile. Legatura dintre ochi, miscare si memorie devine mai puternica pe masura ce bebelusul  se apropie de un an. Pe parcursul primului an se observa imbunatatiri considerabile cu privire la coordonarea miscarilor, atunci cand bebelusul loveste mingea, apuca jucarii sau alte obiecte mici sau atunci cand mananca cereale sau bucati de fructe.

Activitatile care incurajeaza coordonarea ochi-mana, cum ar fi jocul cu cuburi si inele sau alte jocuri de precizie, il ajuta pe bebelus sa isi dezvolte abilitatile de a vedea un obiect, a-l atinge si mai apoi de a-l recunoaste.

La 12 luni vederea bebelusului  are caracteristicile adultului; vederea panoramica este identica cu a noastra. I s-a dezvoltat vederea tridimensionala si distinge toate culorile. Percepe bine diferitele culori. Perceptia asupra inaltimii si profunzimii se va ameliora in timp.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.